De Rabobank verzet zich tegen een vrije handel in stikstofproductierechten. Rechten uit de landbouw moeten niet opgekocht kunnen worden door niet-agrarische sectoren.

,,Bij een vrije handel in stikstofrechten komt de landbouw op slot te staan en wordt ze almaar kleiner. Dat is de dood in de pot. Er zal geen armslag meer zijn voor ontwikkeling”, aldus Carin van Huët, directeur Food & Agri van de Rabobank, bij een persmeeting van de bank over de toekomstvisie voor de landbouw in 2030.

Volgens Huët maakt de landbouw weinig kans op zo’n vrije stikstofmarkt. ,,De marges zijn klein. Andere partijen zoals bouw en industrie kunnen hogere bedragen bieden voor de stikfstofrechten van een veehouder die zijn bedrijf in de verkoop doet. En als de stikstofrechten eenmaal uit de sector zijn, komen ze niet terug.”

Achterhoedegevecht?

Landbouwminister Carola Schouten wil echter bij dit zogenaamde extern salderen – waarbij een deel van de stikstofrechten wordt afgeroomd – geen onderscheid maken tussen agrarische en niet-agrarische sectoren. Provincies krijgen bovendien de vrijheid om eigen beleid te maken. Noord-Brabant en Overijssel hebben dit al gedaan, Fryslân volgt in oktober. Voert kortom de Rabobank geen achterhoedegevecht? ,,Nee”, zei Van Huet. ,,We blijven lobbyen voor deze zaak. Ik heb hier nog regelmatig overleg over bij het landbouwministerie.” De Rabo-directeur benadrukte dat het leasen van stikstofrechten tussen landbouw en niet-landbouw wel een prima zaak is.

Reken boer af op doelen

Centraal in de nieuwe visie van de Rabobank staat dat de landbouw een andere behandeling verdiend bij het halen van milieu- en klimaatdoelen. ,,De sector wordt nu dood gereguleerd met middelvoorschriften. Beter is het om doelen op te leggen. Geef de boer de verantwoordelijkheid en de vrijheid om die uitdaging zelf op te pakken. Per saldo is dat effectiever, de milieu- en klimaatwinst zullen hoger uitvallen.”

Voerbeleid

Als voorbeeld van een dood gereguleerd middelvoorschrift werd het voerbeleid genoemd dat Schouten vanaf september had willen invoeren om de stikstofuitstoot van de melkveehouderij te reduceren. Boeren vonden dat onwerkbaar. ,,Geef ze dan de vrijheid om het op hun eigen manier in te vullen”, aldus Van Huët.

Intensieve veehouderij kan meer doen aan milieu en klimaat

De Rabobank vindt dat de intensieve veehouderij (kippen en varkens) en de glastuinbouw meer aan de bak moeten met het milieu dan de melkveehouderij en de akkerbouw. Dit, omdat milieudoelen in varkens- en kippenstallen en kassen makkelijker te halen zijn dan voor sectoren die in de openlucht werken.

De Rabobank, veruit de grootste financier in de Nederlandse land- en tuinbouw, gaat verder door met het stimuleren van duurzame landbouw via haar rente- en kredietbeleid. Dit wordt uitgebreid met financiële producten voor circulaire land- en tuinbouw. ,,En we zijn bereid om een deel van het innovatierisico voor eigen rekening te nemen”, verklaarde Van Huët.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
Stikstof
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct