De pandemie heeft 1 miljard euro winst van Rabobank opgeslokt. De bank steunt 80.000 zakelijke klanten, waaronder 3000 Friese, maar ontslaat wel 5000 employees.

De vier Friese banken proberen klanten die met corona worstelen zoveel mogelijk te helpen, bijvoorbeeld met uitstel van betalingen. ,,Sommige ondernemers hebben het heel zwaar, met name het mkb en de winkels, maar de instroom bij bijzonder beheer is op dit moment nog overzichtelijk’’, zegt directeur Durk Mous van Rabobank Drachten-Noordoost Friesland.

De geldproblemen wegen zwaar. ,,Mentaal doet dat echt wat met mensen’’, weet Mous. ,,Wij kijken bij onze investeringen vooral of er perspectief is. Als die lockdown nog langer duurt, dan zullen verschillende bedrijven het misschien ook wel niet redden.’’ De bankier durft geen langetermijnvisie te geven. ,,Het is een spannende tijd.’’

Kredietverliezen

Afgelopen jaar reserveerde Rabobank Nederland 1,9 miljard euro voor het opvangen van kredietverliezen als gevolg van de coronacrisis. De bank is nog altijd ,,rock solid’’, benadrukt topman Wiebe Draijer. Wel zag het bankbedrijf zijn nettowinst halveren tot 1 miljard euro. Dat kan ook minder: concurrent ABN Amro noteerde in datzelfde 2020 een verlies van 45 miljoen euro.

Op het hoofdkantoor van Rabo in Utrecht hadden ze zich schrap gezet voor erger. Ondanks de relatieve meevaller voelt Draijer zich genoodzaakt om de komende vijf jaar 5000 banen te schrappen, 12 procent van het totaal. Wereldwijd werken 43.272 mensen bij Rabobank. Bij de vier Friese Rabobanken staan 450 mensen op de loonlijst. Ook zij zullen deze zoveelste reorganisatie voelen.

,,Een zuur verhaal’’, reageert CNV-onderhandelaar Robert Wonnink. Hij wijst erop dat Rabobank ,,toch nog altijd een dikke winst’’ boekt, maar zijn personeel weigert te compenseren voor de stijgende kosten voor levensbehoeften. ,,De werknemers zitten al jaren op de nullijn. Intussen zien ze dat er bij ING en ABN Amro wel fatsoenlijke loonsverhogingen worden afgesproken.’’

Aan die discussie branden Mous en zijn collega-directeur Audry Antuma van Rabobank Heerenveen-Zuidoost Friesland zich niet. Ze wijzen erop dat zoveel mogelijk mensen via natuurlijk verloop zullen afvloeien. ,,Ook werkzaamheden voor inhuurkrachten vervallen’’, zegt Antuma.

Veranderingen

Wie in het bankwezen werkt, is gewend aan de constante dreiging van verandering, zo heeft ze ervaren. ,,Dat is niet altijd leuk, maar het grootste deel van onze mensen begrijpt heel goed waar de bank naar toe gaat’’, merkt Antuma. ,,Bij ons wordt continu het gesprek gevoerd om na te denken over hoe je je kunt blijven ontwikkelen in deze sector. Dat geldt ook voor mezelf.’’

,,Wat deze pandemie ons heel goed heeft geleerd is dat je ook heel goed thuis kunt werken’’, schetst Mous. ,,Dat biedt kansen voor onze mensen.’’ Inmiddels heeft Rabobank vierduizend specialisten in dienst die verdachte overboekingen moeten controleren. Know Your Customer noemen ze dat bij de bank. Zulk werk kun je ook prima vanuit je plattelandswoning in Friesland doen, stelt Mous.

Die aandacht voor witwassen heeft een geschiedenis. In zijn jaarcijfers memoreert Rabobank te zijn gezakt voor een toets van De Nederlandsche Bank voor het op orde brengen van de klantdossiers. Rabobank zal daarom een dwangsom van 500.000 euro moeten betalen. Veel gaat op de schop, maar CEO Draijer acht het niet waarschijnlijk dat kleine spaarders negatieve rente gaan betalen.

Wel wil Rabobank af van het overgebleven papierwerk en verder digitaliseren. Ook het aantal filialen zal verder slinken. ,,Er komen nauwelijks meer mensen naartoe’’, legt Mous uit. Sluit Leeuwarden, Heerenveen, Drachten of Sneek? Het antwoord op die vraag komt in de zomer, belooft de vestigingsdirecteur. Rabobank is al wel in gesprek met de bibliotheken om tussen de boeken hypotheekshops onder te brengen.

Die hypotheekmarkt floreert nog steeds. De zestig hypotheekadviseurs van de Friese Rabobanken zijn inmiddels opgeleid om adviezen te geven over het verduurzamen van woningen. Bij 23 procent van alle hypotheken die de Friese Rabobank vorig jaar afsloot zat een budget ingesloten voor het energiezuiniger maken van de woning.

,,We willen zo dicht mogelijk bij de regio blijven’’, benadrukt Durk Mous. Vorig jaar keerde Coöperatiefonds dik 516.000 uit aan maatschappelijke initiatieven in Friesland. Nog eens 580.000 euro werd verdeeld onder onder Friese verenigingen en stichtingen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct