Het is de Rabobank geweest die de stekker uit de Heerenveense schaatsfabriek Maple Skate heeft getrokken. Een snelle doorstart zit er niet in.

Curator Robert Verdonk heeft de veertien personeelsleden naar huis gestuurd . ,,Op dit moment zijn er niet of nauwelijks orders, het bedrijf ligt stil.’’ Bovendien ligt het nieuwe schaatsseizoen nog ver weg. ,,We hoeven niet door te gaan met produceren, alleen maar om de voorraad groter te maken.’’ De jurist zal de werknemers dinsdag hun ontslag aanzeggen, een standaardprocedure bij faillissementen.

Maple Skate, leverancier aan wedstrijdcracks als Kjeld Nuis en Martina Sábikova, stond al geruime tijd in de etalage. ,,Er zijn besprekingen geweest met een grote concurrent uit de schaatssport, maar dat heeft niet mogen baten’’, zegt Verdonk. ,,Voor de bank was het einde oefening. Ze besloten de geldkraan dicht te doen.’’

Rabobank

De Rabobank vordert 1,2 miljoen euro. Aan gewone crediteuren staat een schuld van rond de vijf ton open. Een van die schuldeisers is directeur-eigenaar Gerrit Pierik zelf. Om zijn bedrijf maar draaiende te houden, zag hij noodgedwongen lange tijd van zijn loon af.

Aanvankelijk leek er een succesvolle toekomst voor Maple Skate in het verschiet te liggen. Waarom het nou mis is gegaan? In kringen rondom het Thialf gaan geruchten over een seksschandaal, enkele jaren geleden, waarbij een van de aandeelhouders betrokken zou zijn geweest.

Vliegende start

,,Ze hebben negatieve publiciteit gehad’’, beaamt de curator. ,,Dat had tot gevolg dat een hoop mensen zich van het product afkeerden. Zo gaat dat kennelijk in de schaatssport. Maple heeft er lang last van gehad. De nieuwe eigenaren hadden een vliegende start, maar binnen een jaar lag het uit elkaar.’’

Geruchten brachten een negatieve spiraal op gang

Eigenaar Bert Jonker van schaatsteam Clafis kent de verhalen over een mogelijk zedenschandaal niet. Hij betreurt de ondergang van het bedrijf wel. ,,De ene helft van mijn team rijdt op Viking, de andere helft op Maple. Het zou jammer voor de schaatssport zijn als dat merk verdwijnt.’’ Of hij de fabriek gaat overnemen? ,,Ik moet daar maar eens naar kijken.’’ Curator Verdonk benadrukt dat er meerdere serieuze bieders in de race zijn.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct