De Chinese investeerder die de divisie huishoudelijke apparaten van Philips wil overnemen, is volgens De Telegraaf te linken aan mensenrechtenschendingen van de Oeigoeren.

Dat schrijft de krant op basis van eigen onderzoek. De investeringsmaatschappij Hillhouse Capital van zakenman Lei Zhang betaalt zo’n 4,5 miljard euro voor de overname van het Philips-onderdeel, dat vanuit Amsterdam zes fabrieken en 7500 werknemers aanstuurt.

Tweehonderd van die medewerkers zitten in Drachten. De transactie wordt vanuit Philips geleid door oud-Harlinger Henk Siebrand de Jong. De verkoop moet in het derde kwartaal afgerond zijn. Volgens De Telegraaf is de beoogde nieuwe eigenaar Hillhouse Capital te linken aan Yitu, een bedrijf dat software ontwikkelt voor het herkennen van gezichten.

Die technologie zou worden gebruikt voor massasurveillance in Xinjiang, de Chinese provincie waar een deel van de Oeigoerse bevolking klaagt over onderdrukking. Reden voor de Verenigde Staten om Yitu op de zwarte lijst te zetten. De Telegraaf baseert zich onder meer op informatie uit Chinese handelsregisters, bedrijfsbrochures, Chinese persberichten, een prospectus en het LinkedIn-profiel van Ma Cuifang, de rechterhand van Hillhouse topman Zhang Lei.

Philips-woordvoerder Steve Klink benadrukt dat Philips het belang van goede mensenrechten onderschrijft. Hij zegt dat er slechts sprake is van een ‘consultancy relatie’ tussen Hillhouse en twee fondsen rondom het omstreden Yitu. ,,Hillhouse heeft een minderheidsbelang van minder dan 1 procent in die fondsen. Er is dus geen rechtstreeks belang en ook geen kapitaal in Yitu.’’

Overigens wijst Klink er op dat de Amerikaanse wetgeving toestaat dat buitenlandse bedrijven Yitu adviseren. ,,Maar Hillhouse kan geen enkele controle uitoefenen op Yitu. Hillhouse Capital heeft al zestien jaar sterke banden met de Verenigde Staten. Ze hebben investeringen uitstaan in de universiteiten van Yale, Princeton en de Universiteit van Pennsylvania. Wij hebben geen reden om aan te nemen dat onze deal gevaar loopt.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct