Vijf jaar lang had Maaike Attema uit Sneek een succesvolle taartenbakkerij. Toen kwam het coronavirus. ,,Ineens is het zomaar voorbij”

Het jaar 2020 wordt mijn jaar. Dat wist professioneel taartenbakker Maaike Attema (29) zeker. Van der Valk in Sneek was een van haar vaste afnemers. Net als trouwlocaties als Epemastate, Lokaal 55 in Sneek en de Pollepleats in Westhem. Begin dit jaar kwam daar trouwlocatie Tsjerke in Terherne bij. ,,Dit zou een topjaar worden.”

De bestellingen stroomden binnen. Ze moest dit jaar meer dan 140 bruidstaarten maken voor geplande huwelijksfeesten. Attema was gespecialiseerd in bruidstaarten en bakte ze naar wens. Eentje in de vorm van een Louis Vuttontas, een bruidsjurk, een kasteel of een auto? Geen probleem. ,,Ik kon er mijn creativiteit in kwijt. En het is leuk om mensen blij te maken met een taart op de mooiste dag van hun leven.”

Op haar 21ste begon ze, tijdens haar studie pedagogiek, met bakken. Eerst bakte ze voor vrienden en familie. Daarna werd ze professional. Haar klantenkring groeide. ,,Ik was dag en nacht bezig met bakken. Fantastisch en ambachtelijk werk.” Ze had een eigen ruimte en investeerde in bakovens. Ook begon ze een webshop voor bakmixen. Toen kwam corona. Het oprukkende longvirus viel midden in haar normale piekperiode. In het voorjaar plannen veel stellen hun bruiloft en bestellen normaal gesproken dan hun bruidstaarten.

Toeslag

Bruiloften konden weliswaar doorgaan, maar met een beperkt aantal mensen. Dat zagen veel toekomstige echtelieden niet zitten. Later kwam daar de 1,5 meter bij. ,,Eerst werden sommige bruiloften nog verschoven en denk je: het valt wel mee”, vertelt Maaike. De bakster wilde de bestelde taarten best later dit jaar leveren. Zonder meerprijs. ,,Je wilt er samen met je klanten uitkomen.” Wel vroeg ze een toeslag van 15 procent op de bestelde taarten, als paren hun bruiloft verschoven naar volgend jaar. ,,Als compensatie van gereserveerde uren. Maar bijna de helft van de klanten was daar op tegen.”

Intussen liepen Attema’s vaste lasten door. ,,Veel mensen zeiden: er zijn toch regelingen?’’ Maar dat viel dus tegen. In totaal kreeg ze de eerste periode 2500 euro, maar daarna viel ze keer op keer buiten de boot. ,,Omdat ik geen winkel heb, is mijn bakkerij op papier een bakkersfabriek. Dat betekent dat mijn vaste lasten hoger moesten zijn dan 3000 euro per kwartaal om voor een regeling in aanmerking te komen.

Kapsalons mogen 25 procent van hun omzet opvoeren als vaste lasten. Bakkerijen zonder winkel maar 11 procent. Ik draaide gemiddeld zo’n 4000 à 5000 omzet per maand. Dus dan zijn je vaste lasten volgens die regeling veel te laag.” Ze rekent voor dat ze pas in aanmerking voor steun zou zijn gekomen bij een omzet van 9090 euro per maand. Maaike: ,,Omgerekend zou ik dan 90 euro per uur hebben verdiend. Met zo’n uurloon, had ik een flinke buffer kunnen opbouwen en had ik geen hulp nodig gehad.” Voor andere coronasteun in mei dit jaar, kwam ze evenmin in aanmerking, omdat er gekeken werd naar het inkomen van de partner.

Teleurstelling en verdriet

Teleurstelling en verdriet strijden nu om voorrang bij de jonge onderneemster. ,,Je hebt iets prachtigs opgezet. De overheid zegt dat ze ondernemers helpen. Maar ik voel me in de steek gelaten.” Haar man Johan, zelf ondernemer in reinigingsmiddelen: ,,Maaikes bedrijf was levensvatbaar. We hebben overal aangeklopt. Maar dan krijg je zo’n belmiep die zegt: kun je geen brood gaan bakken voor supermarkten. Maar daar heb je heel andere apparatuur voor nodig.” Toen de vaste lasten van zo’n 1200 euro per maand doorliepen, besloot Maaike met pijn in het hart haar bedrijf deze week te sluiten. ,,Zomaar ineens is het dan voorbij.’’

Haar allerlaatste taart gaat volgende maand de deur uit. De ovens worden verkocht. De voorraad bakmixen van de webshop is geschonken aan de Voedselbank. Inmiddels werkt ze nu een aantal weken bij kinderopvang Kinderwoud in Sneek. ,,Met veel plezier hoor.”

Gaat ze ooit, na corona, misschien toch weer bruidstaarten bakken? ,,Ik weet het niet”, peinst ze. ,,Het zien afbreken van mijn bedrijf is me niet in de koude kleren gaan zitten. En als je weer begint moet je alles weer opnieuw opbouwen. Je klantenkring, je leveranciers. En je moet investeren. Maar het zou wel heel leuk zijn.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
Bedrijven
Instagram
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct