Pranger-Rossier in Dokkum mikt op groei na overname door landelijke speler Unica

Het hoofdkantoor van Pranger-Rosier in Dokkum Foto: Jan de Boer

Installatiebedrijf Pranger-Rosier in Dokkum, Leeuwarden en Sneek is overgenomen door technisch dienstverlener Unica in Hoevelaken.

Het uit 1967 daterende Pranger-Rosier was met een omzet van 55 miljoen euro en 250 medewerkers het grootste zelfstandige installatiebedrijf van Noord-Nederland.

Zweeds-Duitse investeerder

Unica behoort met een omzet van 539 miljoen euro in 2020 en 3000 werknemers tot de grootste technische dienstverleners van Nederland. Het bedrijf is voor 51 procent in handen van het de Zweeds-Duitse investeringsmaatschappij Triton. De resterende aandelen zijn van de familie Van Vliet, een van de oprichters van het installatiebedrijf, en het management. Het bedrijf mikt dit jaar op een omzet van minimaal 600 miljoen euro.

De overname van Pranger-Rossier kent wel een voorbehoud. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) moet nog haar goedkeuring verlenen.

Naam Pranger-Rosier blijft

De bedrijfsnaam Pranger-Rosier blijft behouden en de overname zal ,,absoluut geen gevolgen hebben voor de werkgelegenheid”, benadrukt algemeen-directeur Marc Mulder. ,,We gaan ons opmaken voor een verdere groei van de organisatie, te meer omdat we het aantal specialismen kunnen uitbreiden.”

De Dokkumer families Pranger en Rosier stonden open voor een overname, omdat er geen opvolgers waren en omdat het bedrijf onder de vleugels van Unica beter kan inspelen op nieuwe ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid en onder meer het beheer van gebouwen. ,,Unica heeft de kennis en de middelen om op dit gebied snel stappen te maken.”

Landelijke opdrachtgevers

Unica streeft naar een landelijke dekking en Noord-Nederland en met name Friesland vormden nog een witte vlek. Een landelijke dekking is van belang om contracten in de wacht te slepen van landelijke opdrachtgevers zoals het Rijksvastgoedbedrijf en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Het bedrijf mikt ook de komende jaren nog op meerdere bedrijfsovernames.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie