Een distributiecentrum van Sandd, dat volgend jaar gaat sluiten.

Postbezorgers in de stress door fusie tussen Sandd en PostNL

Een distributiecentrum van Sandd, dat volgend jaar gaat sluiten. FOTO ANP

De fusie tussen Sandd en PostNL kost honderden werknemers hun baan. Veel mensen die blijven, moeten mindere arbeidsvoorwaarden slikken.

Ook onderaannemers, zoals FRL in Leeuwarden en Sneek, voelen de omstreden samenvoeging van beide postbedrijven. Een freelance-medewerker van de Friese onderneming meldt zijn ontslagaankondiging reeds te hebben ontvangen. FRL verwerkt nu nog met honderd vaste krachten en 2500 bezorgers tussen de 2 en 4 miljoen poststukken per week.

Een groot deel daarvan wordt aangeleverd door Sandd. Wat de impact van de contractbeëindiging op FRL is, blijft onduidelijk. Directeur Lucas Kikkert was onbereikbaar voor commentaar. Een branchegenoot van het Friese bedrijf, het Groninger Postnned, rekent er op dat de opdrachten van Sandd per 1 februari volgend jaar zullen stoppen.

'Er is geen sociaal plan, maar wel een regeling'

De fusieplannen met PostNL werden aanvankelijk afgekeurd door de Autoriteit Consument en Markt, maar kregen in september toch groen licht van staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken. Dit besluit kost in ieder geval 3000 chauffeurs van Sandd hun baan. ,,Er is geen sociaal plan, maar wel een regeling’’, weet FNV-bestuurder Ettiene Haneveld.

De 11.000 bezorgers mogen in principe mee over naar PostNL. Zij moeten dan, anders dan bij hun huidige werkgever, wel bereid zijn om ook op zaterdagen te werken. PostNL bezorgt vijf dagen in de week. Dat vooruitzicht levert nogal wat weerstand op bij het Sandd-personeel. De bezorgers werken nu nog vaak een enkel uurtje in de week.

'Ze willen me voor een bruto uurloon van negen euro en acht cent laten lopen'

,,Ik krijg op de dag van Sinterklaasavond een nieuw voorstel’’, vertelt een Friese werkneemster van Sandd. ,,Daar mag ik drie dagen over denken, dan willen ze mijn besluit weten. Ze willen me voor een bruto uurloon van negen euro en acht cent laten lopen. Nou, ik denk niet dat ik dat doe.’’

De arbeidsomstandigheden zijn verre van ideaal, beaamt vakbondsbestuurder Haneveld. ,,We voeren al sinds vorig jaar kerst bij PostNL actie voor een nieuwe cao. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de krimpende postmarkt. Als particulier betaal je 85, 90 cent voor een postzegel, maar bedrijven en goede doelen kunnen bij Sandd al voor negen cent hun brief laten bezorgen. Als alle marges weg zijn, kunnen bazen alleen nog bezuinigen op hun personeel.’’

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 4,99 per maand. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct