PostNL straalt op positief Damrak

De Amsterdamse beurs is maandag met winst geopend. Beleggers verwerkten cijfers van PostNL, dat voorbeurs de boeken opende en het vooruitzicht op dividend schetste. Andere beurzen in Europa openden eveneens in de plus, met winsten voor financiële aandelen en grondstoffenbedrijven.

De AEX-index op Beursplein 5 stond rond 09.35 uur 0,4 procent hoger op 449,96 punten. De MidKap won 1,3 procent tot 634,77 punten. De graadmeters in Londen, Parijs en Frankfurt klommen 0,4 tot 0,8 procent.

Beleggers beloonden PostNL met 12 procent koerswinst. Het postbedrijf kondigde aan vanaf volgend jaar zeer waarschijnlijk weer dividend te kunnen betalen, dankzij de sterke kaspositie die is ontstaan door de overname van voormalig zusterbedrijf TNT door FedEx.

ArcelorMittal

ArcelorMittal was de grootste stijger in de AEX met 2,3 procent winst. Het staalbedrijf werd gevolgd door de financiële fondsen Aegon, NN, ABN AMRO en ING, die 1,5 tot 2,2 procent erbij kregen. Biotechnologiebedrijf Galapagos stond onderaan de AEX met ruim 1 procent verlies.

Air France-KLM stond met een min van 0,9 procent onderaan de MidKap, na bekendmaking van vervoerscijfers over de maand juli. De luchtvaartmaatschappij vervoerde in totaal 2,9 procent meer passagiers, geholpen door dochtermaatschappij Transavia, maar zag de passagiersstroom bij Air France slinken.

Euro

Bij de kleinere fondsen was Beter Bed een opvallende stijger met een plus van 4,4 procent. In de beddensector kondigde het Zuid-Afrikaanse winkelbedrijf Steinhoff de overname aan van de Amerikaanse matrassenwinkels Mattress Firm Holding voor 2,4 miljard dollar.

Bankaandelen zaten in heel Europa in de lift. Zo dikte Crédit Agricole ruim 2 procent aan in Parijs. In Frankfurt stegen Commerzbank en Deutsche Bank bijna 3 procent. Barclays won in Londen 3,5 procent. Bij de grondstoffenbedrijven boekten BHP Billiton en Anglo American tot 3 procent winst in Londen.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,4 procent naar 42,36 dollar. Brent werd ook ruim 1 procent duurder bij 44,83 dollar. De euro noteerde 1,1090 dollar, tegen 1,1080 dollar bij het Europese slot op vrijdag.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement