PostNL in de schijnwerpers op Damrak

De beurs in Amsterdam vangt de week maandag naar verwachting rustig aan. Beleggers verwerken onder meer resultaten van PostNL, dat voorbeurs de boeken opende. Verder meldde Air France-KLM een stijging van het totale passagiersvervoer in de vakantiemaand juli, ondanks stakingen bij Air France.

PostNL verwacht beleggers vanaf volgend jaar weer dividend te kunnen betalen, dankzij de overname van voormalig zusterbedrijf TNT door FedEx. Het postbedrijf meldde verder een fors gestegen nettowinst op een gelijk gebleven omzet. De onderliggende operationele winst ging met ruim een kwart omlaag naar 47 miljoen euro.

In totaal steeg het aantal vervoerde passagiers bij Air France-KLM met 2,9 procent in vergelijking met een jaar eerder, tot 9,2 miljoen. Bij prijsvechter Transavia was sprake van een toename met ruim 23 procent tot 1,6 miljoen reizigers. Exclusief Transavia daalde het aantal vervoerde passagiers echter met 0,6 procent tot 7,5 miljoen.

China

De productie van de Duitse industrie is in juni met 0,8 procent gestegen in vergelijking met een maand eerder. Dat is een fractie meer dan waar economen van uitgingen. In Nederland steeg de productiviteit van de industrie in dezelfde periode met 1,6 procent.

Verder kwamen uit China cijfers over de handel. Daaruit bleek dat de export en import van de tweede economie van de wereld in juli verder zijn ingezakt. Dat wijst op een zwakke internationale handel van China met het buitenland en minder sterke binnenlandse vraag in het land.

Euro

Vrijdag profiteerden de Europese en Amerikaanse beurzen van een sterk Amerikaans banencijfer. De werkgelegenheid in de grootste economie van de wereld nam in juli aanzienlijk sterker toe dan verwacht. Het cijfer kan de weg plaveien voor een renteverhoging in de VS nog dit jaar. De Federal Reserve laat de kracht van de arbeidsmarkt zwaar meewegen in het rentebeleid.

De AEX-index op Beursplein 5 sloot vrijdag 0,8 procent hoger op 448,12 punten. De MidKap steeg 1,1 procent tot 626,62 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs klommen tot 1,5 procent.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg voorbeurs 0,4 procent naar 41,97 dollar. Brent ging ook 0,4 procent omhoog tot 44,46 dollar. De euro noteerde voorbeurs 1,1096 dollar, tegen 1,1080 dollar bij het Europese slot op vrijdag.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement