PostNL grote winnaar op Damrak

PostNL was maandag de grote winnaar op Beursplein 5. Beleggers reageerden enthousiast op het vooruitzicht van dividend bij het postbedrijf. De AEX-index in Amsterdam, waartoe PostNL overigens niet behoort, sloot met een kleine winst en ook elders in Europa kleurden de graadmeters groen.

De AEX-index eindigde de handelsdag uiteindelijk 0,2 procent hoger op 449,07 punten. De MidKap steeg, mede door de koerssprong van PostNL, 1,3 procent naar 634,81 punten. De graadmeters in Parijs, Londen en Frankfurt wonnen tot 0,6 procent.

Beleggers beloonden PostNL met een koerswinst van 8,2 procent. Het postbedrijf kondigde aan vanaf volgend jaar zeer waarschijnlijk weer dividend te kunnen betalen, dankzij de sterke kaspositie die is ontstaan door de overname van voormalig zusterbedrijf TNT door FedEx.

Aegon

In de AEX was verzekeraar Aegon de sterkste stijger met een winst van 2,6 procent. Branchegenoot NN volgde met een winst van 2,1 procent. Ook banken als ING en ABN AMRO schaarden zich met winsten van respectievelijk 1,5 en 0,8 procent ook onder de winnaars.

Elders in Europa zat de financiële sector eveneens in de lift. Zo behoorden Deutsche Bank en Commerzbank met winsten van circa 3 procent tot de sterkste stijgers in Frankfurt. In Parijs zagen banken als Société Générale (plus 1,2 procent) en Crédit Agricole (plus 2,2 procent) hun beurswaarde stijgen. In Milaan won UniCredit 2,8 procent, terwijl Barclays in Londen 3,6 procent steeg.

Beter Bed

Bij de kleine bedrijven in Amsterdam viel Beter Bed op met een koerswinst van 7,3 procent. Analisten wezen naar de overname voor 2,4 miljard dollar van de Amerikaanse matrassenwinkelketen Mattress Firm door het Zuid-Afrikaanse winkelbedrijf Steinhoff. Volgens marktkenners wijst die transactie erop dat het aandeel Beter Bed wordt ondergewaardeerd.

Verder vielen de winsten van grondstofbedrijven op. In Amsterdam won staalconcern ArcelorMittal 1,8 procent. Mijnbouwbedrijven als Antofagasta en BHP Billiton behoorden in Londen met winsten van meer dan 3 procent tot de sterkste stijgers.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 2,5 procent naar 42,85 dollar. Brent werd 2,2 procent duurder bij 45,25 dollar per vat. De euro werd voor 1,1076 dollar verhandeld, tegen 1,1080 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement