Grote slachterijen blijken regelmatig brandhaarden van corona, maar de pluimveeslachterijen in Nederland hebben hun zaakjes goed voor elkaar

Pluimveeslachterijen weten corona succesvol buiten de deur te houden

Grote slachterijen blijken regelmatig brandhaarden van corona, maar de pluimveeslachterijen in Nederland hebben hun zaakjes goed voor elkaar Foto: ANP

Grote slachterijen blijken regelmatig brandhaarden van corona, maar de pluimveeslachterijen in Nederland hebben hun zaakjes goed voor elkaar en die in Noord-Nederland helemaal.

In Rheda-Wiedenbrück op slechts 100 kilometer afstand van Enschede vindt een drama plaats. In de varkensslachterij van Tönnies, een van de grotere in Duitsland, is 23 procent van de 6650 werknemers positief getest op corona. De minister-president van deelstaat Noordrijn-Westfalen zag zich genoodzaakt om voor de regio rondom de slachterij wederom een strikte lockdown in te voeren. De woede in Duitsland over de slechte naleving van de corona-regels door Tönnies is dan ook groot.

Bij slachterijen in Nederland van Vion en Van Rooi Meat dreigde het eind mei ook uit de hand te lopen, maar daar is de situatie inmiddels onder controle.

Te volle busjes

Bij de Nederlandse kippenslachterijen is het rustig met corona. Geen uitbraken, geen uitval van personeel. En dat terwijl FNV eind mei nog de noodklok luidde. Volgens de bond waren corona-uitbraken in pluimveeslachterijen slechts een kwestie van tijd. Uit een enquête onder leden zou blijken dat de 1,5 meter-regel amper nageleefd werd en dat er volop gereden werd met te volle busjes. Opvallend detail: van de vier kippenslachterijen in Noord-Nederland kwamen nauwelijks klachten binnen. Het gaat om 2 Sisters Storteboom in Kornhorn, Heijs in Leek, Frisia Food in Haulerwijk en Van der Meer in Dronryp (leghennen).

Nepluvi, de brancheorganisatie van pluimveeslachterijen reageerde verbolgen op de enquête. ,,Het was een tikkeltje stemmingmakerij terwijl wij juist al in een heel vroeg stadium maatregelen hebben genomen”, verklaart voorzitter Gert Jan Oplaat. ,,We hebben een protocol opgesteld voor leden en dat voortdurende geactualiseerd. Daar komt bij dat we er al voor corona op hebben aangedrongen om alleen met gecertificeerde uitzendbureaus in zee te gaan die de huisvesting goed geregeld hebben.”

Oplaat verklaart blij te zijn dat de vakbonden zich nu ook achter het protocol hebben geschaard. Een verklaring voor het feit dat de kippenslachterijen corona buiten de deur hebben weten te houden is ook dat deze slachterijen meer geautomatiseerd zijn. Oplaat: ,,Bij ons zijn er minder handen bij de slachtlijn.”

Veilig voelen

Martine Onderdijk van 2 Sisters Storteboom beaamt het relaas van Oplaat. ,,In het kader van dit protocol, meten we dagelijks voordat een werknemer aan de slag diens temperatuur. Op de werkvloer hanteren een afstand van minimaal anderhalve meter en als dat niet mogelijk is, gebruiken we plexiglas. Daarnaast vervoeren we, indien nodig, werknemers met touringcars en is de interne logistiek zo geregeld, dat mensen elkaar niet kunnen kruisen. Dit alles verklaart waarom we nooit een melding hebben gehad van personeelsleden dat ze zich niet veilig voelen.’’

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 4,99 per maand. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct