ARCHIEF FOTO

Pluimveeslachterij Frisia Haulerwijk gaat dicht: 'Onderschat het niet. Dit is een rouwproces.'

ARCHIEF FOTO FRISIA FOOD HAULERWIJK

Volgende week vrijdag worden de laatste kippen geslacht bij Frisia Food in Haulerwijk. De pluimveeslachterij sluit de poort. ,,Dit was echt een fijn bedrijf’’

Zijn vader had een dienstverband bij Frisia en dus ging ook zoon Henk de Haan (54) in 1982 na de middelbare school aan de slag bij deze pluimveeslachterij in Haulerwijk. En ook al zijn zeven broers en vier zussen hebben er een tijd gewerkt. ,,Dat zag je in die jaren heel vaak, dat ouders en kinderen er op de loonlijst stonden’’, verklaart De Haan die tot zijn veertigste in Haulerwijk woonde en sindsdien in Assen.

Zijn broers en zussen kozen uiteindelijk voor een andere werkgever, Henk de Haan bleef. Uitgezonderd een periode in de crisisjaren tachtig heeft hij er zijn gehele arbeidzame leven doorgebracht. Nu bijna 35 jaar. De Haan werkte er bij de inpaklijn, de snijlijn en de waterzuivering. Medio jaren negentig werd hij, na een korte studie, benoemd tot bandkeurder. Met een kritisch oog moest hij de kwaliteit van de vleeskuikens beoordelen. ,,Ik deed het voorwerk voor de controles van de Rijksdienst voor Vee en Vlees, nu de NVWA.’’ Sinds twee jaar geeft hij leiding aan de bijna vijftig werknemers tellende inpakafdeling.

'Ik ben alle dagen met plezier naar het werk gegaan'

Al die jaren heeft hij zich zeer nauw verbonden gevoeld met de fabriek, getuige ook het feit dat hij 25 jaar zitting heeft gehad in de ondernemingsraad. Nooit heeft hij overwogen om te solliciteren. ,,Geloof me: ik ben alle dagen met plezier naar het werk gegaan. Dat ligt ook in mijn aard, maar het komt ook door de sfeer en het groepsgevoel op de fabriek.’’ Ook na het werk, deden de Frisia-medewerkers veel gezamenlijk. ,,We hadden onze voetbal- en volleybalploegen, er werd elke week getraind en er deden Frisia-teams mee aan bedrijfscompetities. Daarnaast waren er groepen actief bij de Avondvierdaagse. Je wilt niet weten hoe goed onze bekerkast gevuld is.’’

De Haan erkent dat de gemeenschapszin de afgelopen tien jaar wel wat is afgenomen. ,,Omdat de kinderen nu doorleren, is het bedrijf min of meer gedwongen om te werken met Oost-Europese arbeidskrachten. Prima mensen hoor die Polen, maar maandagochtend even lekker over het voetballen kletsen is uiteraard wat lastiger.’’

Focus op kwaliteit

Gedurende al jaren zag De Haan de capaciteit van de fabriek bijna verdubbelen van daags 63.000 kippen naar 108.000 vleeskuikens. Het aantal medewerkers bedroeg altijd circa 120. De meeste consumenten kennen kip vooral van de filet in de supermarkt. In dat segment is Frisia amper actief geweest. ,,We produceerden hele kip, vleugels, borststukken en poten. Die werden in het verleden vrijwel geheel als ingevroren product verkocht. De afgelopen jaren richtte de productie zich op kipdelen in het verse segment. Een sterk punt bij Frisia is de focus op kwaliteit. ,,Een afdeling van vier, vijf medewerkers was er dagelijks mee bezig.’’

Frisia kwam recent negatief in het nieuws door een actie van de vakbonden tegen de hoge werkdruk. De Haan betreurt die actie ten zeerste. ,,Dat verhaal is enorm opgeklopt door de bonden. Er waren een paar medewerkers met problemen, maar dat hadden we ook intern kunnen oplossen. Ze hadden het bedrijf grote schade kunnen berokkenen. En dat de werknemers bijna geen pauze hadden, is gewoon niet waar. Officieel hebben ze twintig minuten pauze, maar geen haan die ernaar kraaide als het een keer een half uur werd.’’

Volgens De Haan is Frisia altijd een fijn bedrijf geweest, een goede werkgever zowel sociaal als financieel. ,,De lonen zijn goed en we hebben hier nooit in ploegen gewerkt. Dat hoefde niet. Er kwamen wel medewerkers van de veel grotere slachterij Storteboom in Kornhorn bij ons werken. Die vonden die regelmaat een verademing.’’

loading

Hard getroffen de coronacrisis

De Haan heeft eigenaren en directeuren zien komen en gaan. Een voorkeur heeft hij niet. ,,De een was financieel heel goed onderlegd, de ander was meer een man van de werkvloer en de laatste, Edwin Kuijpers, had een goede strategie. Hij was eigenaar van het kipverwerkende bedrijf CFG Poultry in Nijkerk. Begin 2019 kocht hij ons waardoor er een sterk ketenbedrijf ontstond voor de zogenaamde out of home markt, de foodservice-markt. De kippen werden bij ons geslacht, verder verwerkt in Nijkerk en gingen dan onder meer naar de restaurants van Kentuck Fried Chicken. Helaas heeft de corona-crisis roet in het eten gegooid.’’

'Naast corona en concurrentie heb je met de nieuwe tijdgeest te maken'

Een paar maanden geleden meldde directeur-eigenaar Kuijpers dat hij er geen heil meer in zag. De fabriek zou per 2 oktober sluiten, Door corona heeft het bedrijf enorme klappen gekregen. Bovendien is het in de markt steeds moeilijker concurreren met grote partijen als Plukon en 2 Sisters, waartoe ook Storteboom behoort. Kuijpers had het bedrijf in Nijkerk verkocht aan Plukon en de medewerkers in Haulerwijk kregen de mogelijkheid om bij Plukon in Dedemsvaart te komen werken.

Die mededeling kwam bij De Haan aan als een mokerslag. ,,Sindsdien voel ik pijn, zit ik in een rouwproces. Onderschat het niet. De fabriek is zo’n onderdeel van je leven. Zo verweven met dorp en familie. Op de verjaardagfeestjes met mijn broers en zussen, altijd komt de fabriek ter sprake.’’ Hij heeft enerzijds ook wel begrip voor de sluiting. ,,Naast corona en concurrentie heb je met de nieuwe tijdgeest te maken. Zaken als dierenwelzijn en klimaat. Ik zie dat ook in mijn eigen gezin. De vriendin van een zoon is vegetariër.’’

De Haan gaat nu aan de slag bij Plukon in Dedemsvaart, samen met nog circa twintig collega’s. De overige werknemers gaan om diverse persoonlijke redenen niet mee over naar Plukon. ,,Ik kies voor zekerheid en qua reistijd is het voor mij geen probleem. Vanuit Assen ben ik in veertig minuten in Dedemsvaart.’’ De Haan heeft wel bedongen dat hij niet al maandag 5 oktober aan de slag moet. ,,We gaan hier door tot vrijdag. En daarna zal ik het eerst moeten verwerken.’’

Hoe verloopt dat, die laatste werkdag. Is er iets van een afscheid? De Haan: ,,Daar is nog geen besluit over genomen. Zelf ben ik nog heel druk met de afwikkeling van de laatste werkzaamheden. We hebben het gehad over een barbecue, maar velen, en ik ook, voelen daar weinig voor. Een barbecue is iets feestelijks, terwijl de sluiting van Frisia allesbehalve feestelijk is.’’

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct