Pluimveevangbedrijven, waaronder vier in Friesland, reageren geschokt op het rechterlijke vonnis over het vangen van kippen bij de poten. ,,Landbouwminister Schouten moet met spoed actie ondernemen. Anders is het einde verhaal voor de kippensector.”

Bij Wakker Dier werd donderdag een klein feestje gebouwd. Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBB) bepaalde dat de NVWA haar verzoek om te handhaven bij het vangen van kippen bij de poten wél in behandeling moet nemen. De voedsel- en warenautoriteit wilde dat niet, maar daar gaat de rechter niet mee akkoord. De NVWA moet binnen zes weken een besluit nemen, dus voor 10 juni.

Wrede vangmethode

Woordvoerder Sjoerd van de Wouw leest in de uitspraak dat de NVWA moet optreden tegen deze gangbare vangmethode. ,,De rechter verwijst heel duidelijk naar de Europese Verordening Inzake de Bescherming van Dieren tijdens het vervoer. Daarin staat klip en klaar dat dieren, dus ook kippen, bij het vervoer niet opgetild mogen worden bij kop, oren, hoorns, staart, vacht én poten. Aan deze wrede vangmethode moet een einde komen. Wreed omdat kippen die op de kop hangen amper adem kunnen halen.” Volgens De Wouw wordt slechts een klein percentage van de kippen in Nederland diervriendelijk gevangen. Het gaat om kippen die onder de keurmerken Demeter (biologisch dynamisch), Kipster en Rondeel vallen.

Voorbarige conclusie

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Landbouw is de conclusie van Wakker Dier voorbarig. ,,De NVWA moet haar besluit om niet te handhaven onderbouwen. Dat is wat de rechter vraagt.” Onderwijl vraagt Schouten aan Brussel of deze helderheid kan verschaffen over de verordening.

Onwerkbaar

Een kip niet meer bij de poten mogen pakken is ,,ûnwurkber en foar it wolwêzen fan de piken net better”, verklaart Lammert van der Veen van het gelijknamige pluimveevangbedrijf in Harkema. Onwerkbaar, omdat alternatieve vangmethodes veel lastiger en veel tijdrovender zijn. ,,Dan moat ik twa of trije kear mear personiel ynsette. Wêr moat ik dat fine?’’ Voor het dierenwelzijn is het beslist geen verbetering. ,,Ast piken op in oare wize pakst, kin der ek wat barre.”

Van der Veen, wiens bedrijf gespecialiseerd is in het vangen van vleeskuikens, heeft circa vijftig medewerkers op de loonlijst. Andere Friese bedrijven in deze sector zijn Bruining Postmus Vang in Drogeham (15 medewerkers, vleeskuikens), Pluimveevangbedrijf Veenstra in Harkema (vijftien medewerkers) en Pluimveeservice Smeding in Dronryp (50 medewerkers, leghennen). Vooral in de leghennenhouderij moeten kippen regelmatig gevangen worden. ,,Ik tink wol sân kear yn har libben. It giet om faksinaasjes en as se ferpleatst wurde nei in oar bedriuw en nei it slachthûs”, verklaart Djurre Smeding.

Uitzondering kippen vergeten

De sussende woorden van het landbouwministerie stellen woordvoerder Jan Brok van de Nederlandse Vereniging van Pluimvee Service Bedrijven (NVPSB) niet gerust. ,,Naar de letter van de wet heeft Wakker Dier gelijk. Maar die Verordening uit 2005 is duidelijk bedoeld voor vee dat lopend een veewagen in kan. Men is vergeten om voor kippen, en ook voor bijvoorbeeld konijnen, een uitzondering te maken.”

Hiaat in verordening repareren

Volgens Brok (,,ik weet niet anders dan dat je een kip bij de poten pakt”) moet landbouwminister Carola Schouten het zekere voor het onzekere nemen en met spoed in Europees verband ,,dit hiaat in de verordening repareren.” Ze zou daarnaast, mocht dit niet tijdig kunnen, een noodwet moeten maken, ,,net zoals het kabinet heeft gedaan met de avondklok”. Brok benadrukt de immense gevolgen als de pluimveesector de kip niet meer bij de poten mag pakken. ,,Vangploegen komen in de problemen en de hele logistiek bij de slachterijen ligt in de hobbel. Slachterijen krijgen sowieso een immens probleem omdat de kippen via de poten bevestigd worden aan de slachtlijn. Kortom, dan is het einde verhaal voor de kippensector in Nederland.”

Alles nu tiptop

Van der Veen wordt er onderhand moedeloos van, omdat er maar geen einde komt aan al die dierenwelzijnsmaatregelen. Vroeger, ja toen stond de kippenvangsector in een kwaad daglicht. Werkten er vooral mensen die graag wat zwart bij wilden verdienen en die niet keken op een gebroken poot meer of minder. ,,Mar al hiel lang is alles no tiptop. Wy sette mear minsken yn per stal en se hawwe allegearre op kursus west. En mei fiif piken yn beide hannen rinne is der net mear by. It binne der op syn heechst trije.” Daar komt volgens Van der Veen bij dat er amper nog met de kippen gelopen wordt. ,,De kratten stean flakby.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct