Piloten easyJet staken vrijdag hele dag

Piloten van luchtvaartmaatschappij easyJet leggen vrijdag opnieuw het werk neer. De korte werkonderbreking van vorige week dinsdag heeft nog niet geleid tot toenadering van de directie van easyJet, waardoor pilotenvakbond VNV zich genoodzaakt ziet nu voor 24 uur te gaan staken.

De staking van in Amsterdam gestationeerde vliegers begint vrijdag om middernacht. Of er vluchten zullen uitvallen is nog niet bekend. Veel easyJet-vluchten op Schiphol worden uitgevoerd door piloten van bases in andere landen.

Bij de vorige staking merkten passagiers niets van de actie, omdat de Britse prijsvechter piloten uit andere landen inzette. De VNV noemt de inzet van stakingsbrekers ,,onwettig" en stapt naar de rechter om te voorkomen dat easyJet dat opnieuw doet.

CAO

Eerder liet de VNV al weten dat eventuele vervolgacties mogelijk korter van tevoren zouden worden aangekondigd of langer zouden duren. Bij de vorige staking deden 31 van de zeventig Amsterdamse piloten mee. Niet alle piloten zijn op dezelfde dag ingeroosterd.

De in Amsterdam gestationeerde vliegers hebben alleen persoonlijke contracten, maar willen graag een cao. Daarin moeten volgens de VNV onder meer afspraken over werktijden, pensioenopbouw en over doorbetaling bij ziekte worden opgenomen. ,,Als ons hele voorstel wordt doorgevoerd dan zijn de arbeidsvoorwaarden in Amsterdam nog steeds onder het Europees gemiddelde", zei VNV-voorzitter Steven Verhagen eerder. ,,We willen dus niet dat easyJet een keuze maakt uit onze eisen.''

Onnodig

EasyJet noemt de acties onnodig, omdat al aanzienlijke vooruitgang zou zijn geboekt in de onderhandelingen over een cao. De maatschappij zegt in haar recht te staan om ,,om al het mogelijke te doen om de overlast voor onze passagiers te beperken". Een eventuele rechtsgang over de inzet van stakingsbrekers zegt een woordvoerster met vertrouwen tegemoet te zien.

De maatschappij zegt graag verder te willen praten met de VNV en vraagt zich hardop af welke motieven ten grondslag liggen aan de acties en uitingen in de media van de vakbond.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement