Philips smaakmaker in groene AEX, luchtvaartsector onder druk

Philips smaakmaker in groene AEX, luchtvaartsector onder druk ANP

De meeste Europese aandelenbeurzen lieten maandag kleine verliezen zien. De markten bleven gevangen tussen de hoop op een snelle goedkeuring van het grote Amerikaanse steunpakket en de vrees voor het coronavirus. De Europese luchtvaartsector stond opnieuw onder druk vanwege verdere reisbeperkingen in de strijd tegen het virus. Op het Damrak vielen de resultaten van zorgtechnologiebedrijf Philips in de smaak bij beleggers.

De AEX-index op Beursplein 5 boekte rond het middaguur een winst van 0,6 procent op 664,46 punten. De MidKap daalde 0,2 procent tot 978,89 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen verloren tot 0,4 procent.

De luchtvaartmaatschappijen gingen verder omlaag na de zware koersverliezen op vrijdag. De Amerikaanse president Joe Biden zal naar verwachting de reisbeperkingen voor Europeanen verlengen. Voormalig president Donald Trump had eerder besloten het inreisverbod vanaf 26 januari op te heffen. Air France-KLM zakte ruim 3 procent in Amsterdam en het moederbedrijf van British Airways verloor 7 procent in Londen.

Philips

Philips steeg dik 3 procent in de Amsterdamse hoofdindex. Het medisch technologiebedrijf wist in het coronajaar 2020 te groeien door een sterke vraag naar ziekenhuisapparatuur. In het slotkwartaal versnelde de groei, waardoor ook voor het hele jaar de omzet en winst stegen. Dankzij een sterk orderboek ziet Philips ook het nieuwe jaar met vertrouwen tegemoet. In 2021 verwacht het bedrijf opnieuw groei van de omzet en winst.

Prosus tikte een nieuw recordniveau aan en was koploper in de AEX met een plus van 5,7 procent. De techinvesteerder kreeg een koopadvies van Renaissance Capital. Ook profiteerde Prosus van een forse koerswinst van het Chinese technologieconcern Tencent in Hongkong, waarin het een groot belang heeft.

Vastgoedbedrijven

De vastgoedbedrijven Unibail-Rodamco-Westfield en Eurocommercial Properties zakten tot 3,9 procent. Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken riep de vastgoedbedrijven op meer te doen om hun verhuurders, zoals winkeliers, te helpen in de coronacrisis door de huren tijdelijk te verlagen, uit te stellen of deels kwijt te schelden.

Fugro (plus 7 procent) was grote winnaar in de MidKap. Analisten van ING en ABN AMRO werden positiever over de bodemonderzoeker. Fitnessketen Basic-Fit raakte daarentegen 6 procent kwijt door een adviesverlaging van ING.

De euro was 1,2151 dollar waard, tegen 1,2177 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,8 procent meer op 52,66 dollar. Brentolie klom 0,7 procent in prijs tot 55,77 dollar per vat.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie