Philips opvallende stijger AEX

De AEX-index in Amsterdam koerste maandagmiddag rond de slotstand van vrijdag. Philips was een opvallende winnaar onder de hoofdfondsen. Het bedrijf ligt op koers om dit jaar aan de verwachtingen te voldoen en werd daarvoor door beleggers beloond. Verder maakte fusiebedrijf Ahold Delhaize zijn debuut op de beurs.

De AEX-index noteerde kort na de openingsbel op Wall Street vlak op 453,47 punten. De MidKap klom 0,4 procent naar 627,53 punten. Parijs en Frankfurt gingen tot 0,8 procent omhoog, terwijl Londen 0,2 procent daalde.

Philips stond bij de sterkste stijgers in de AEX met een plus van 2 procent. De omzet van het in gezondheidszorgtechnologie gespecialiseerde bedrijf nam afgelopen kwartaal licht af, maar de winst steeg. Philips verwacht dat de resultaten de komende tijd verbeteren.

Ahold Delhaize

Ahold Delhaize won 1,2 procent. Het Nederlandse supermarktconcern Ahold en de Belgische branchegenoot Delhaize zijn dit weekeinde officieel gefuseerd.

Bij de kleinere fondsen zag BinckBank zijn beurswaarde 4,4 procent stijgen. Ondanks bijna een halvering van de winst waren de resultaten van de onlinebroker beter dan verwacht.

MidKap

In de MidKap bungelde Air France-KLM onderaan met een verlies van 2,9 procent. Société Générale heeft zijn beleggingsadvies voor het luchtvaartbedrijf verlaagd naar verkopen.

De Ierse concurrent Ryanair deed het een stuk beter in Dublin met een koersstijging van 5,7 procent. Ryanair waarschuwde dat de winstverwachting mogelijk in gevaar kan komen vanwege de onzekerheid rond de brexit en de angst voor terreur. Beleggers leken echter opgelucht dat de huidige winstprognose nog gehandhaafd blijft.

Euro

In Stockholm kon Ericsson (plus 2,4 procent) op belangstelling rekenen. Topman Hans Vestberg van de producent van netwerkapparatuur is met onmiddellijke ingang afgetreden. Ericsson heeft te maken met een dalende beurskoers, scherpe concurrentie, tegenvallende cijfers en vermeende boekhoudfraude.

In Londen ging de aandacht uit naar de gokindustrie. De gokbedrijven William Hill, Rank Group en 888 onderzoeken een fusie. William Hill sprong bijna 7 procent omhoog, 888 won 4,2 procent en Rank verloor 0,5 procent.

De euro noteerde 1,0979 dollar, tegen 1,0972 dollar bij het Europese slot op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 2,1 procent tot 43,28 dollar. Brent daalde 1,8 procent tot 44,87 dolla

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement