Partij voor de Dieren: grote schade door melk

De Nederlandse melkveehouderij veroorzaakt minimaal 2,4 miljard euro aan kosten die boer en consument afwentelen op de maatschappij.

Dat staat in het vandaag gepresenteerde onderzoek ‘De echte prijs van melk' dat verricht is in opdracht van de Partij voor de Dieren. In de zeventien pagina's tellende literatuurstudie wordt het schadebedrag opgebouwd uit kosten voor onder meer bodemdaling in de veenweidegebieden, volksgezondheid, klimaatverandering en verlies van biodiversiteit.

Als melkveehouders de rekening van deze maatschappelijke kosten wel moeten betalen, gaat hun kostprijs met 19 cent per kilo melk omhoog. Dat bedrag vloeit voort uit het delen van die 2,4 miljard euro door de totale Nederlandse melkplas (12,6 miljard liter). Om hun bedrijf draaiende te houden, hebben boeren gemiddeld 35 cent per kilo melk nodig. Als ze de externe kosten zelf moeten ophoesten hebben ze een melkprijs nodig van minimaal 54 cent. Een andere optie is dat de consument meer voor zuivel betaalt: dus 1,09 euro voor een liter consumptiemelk in plaats van 80 cent.

De onderzoekers beweren dat het een milde berekening betreft. Bij een optimale schatting stijgen de totale kosten naar 7,6 miljard euro oftewel 60 cent per kilo. Daarnaast zijn bepaalde moeilijk te kwantificeren schadeposten niet meegerekend. Het gaat onder meer om de kosten van zwaar landbouwverkeer, de drinkwaterzuivering en de inkomstenderving voor toerisme en horeca door de verschraling van het landschap.

Boerenorganisatie LTO wijst op recent Amerikaans onderzoek waaruit blijkt dat er besparingen tot jaarlijks 200 miljard dollar mogelijk zijn als alle Amerikanen dagelijks een portie zuivel consumeren. De Nederlandse Melkveehouders Vakbond hekelt het creatieve boekhouden van de Partij voor de Dieren.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement