Mensen halen overtollige fritesaardappelen uit bigbags die opgesteld stonden op het grote parkeerterrein bij het WTC-complex.

Overtollige fritespiepers kopen voor boer en eigen portemonnee

Mensen halen overtollige fritesaardappelen uit bigbags die opgesteld stonden op het grote parkeerterrein bij het WTC-complex. FOTO HOGE NOORDEN/JAAP SCHAAF

Voor 4,5 euro onbeperkt fritesaardappelen meenemen om voedselverspilling te voorkomen. Het kon zaterdagmiddag op het grote parkeerterrein bij het WTC -complex in Leeuwarden. De actie leidde tot lange rijen.

Akkerbouwer Peter de Regt uit Dronten had zaterdagochtend bigbags met in totaal 9000 kilo aardappelen op het parkeerterreinen geplaatst. Het waren Innovators, een bekend fritesaardappelras. Door de lockdowns bij horeca en festiviteiten kunnen de telers een deel van hun oogst niet meer verkopen aan de fritesindustrie. Het merendeel eindigt daardoor in het veevoer of in de biogasindustrie.

Voedselverspilling, een gruwel

Deze voedselverspilling is Slow Food Youth Network (SFYN)een gruwel. Om die reden organiseerde deze internationale jongerenbeweging die zich inzet voor een duurzaam en eerlijk voedselsysteem, op 6 juni in Amsterdam een reddingsactie voor fritesaardappelen. In amper zes uur was van een aardappelberg van 20.000 kilo niets meer over.

Dat smaakte naar meer met als gevolg dat er zaterdag naast Leeuwarden in nog elf plaatsen in Nederland aardappelreddingsacties plaatsvonden. ,,Ondanks dit aantal redden we er nog geen 0,1 procent van de overtollige aardappelen mee”, verklaren de medewerksters Thillie Bremer en Marinthe de Hek van SFYN-Fryslân. ,,Maar we geven er wel een belangrijk signaal mee af. Zo omvangrijk is dus de voedselverspilling.”

De actie hield in dat mensen voor 4,5 euro onbeperkt aardappelen konden inslaan. De opbrengst gaat naar de deelnemende boer. Via de app Too Good To Go konden belangstellenden zich opgeven en betalen. Bijna de hele middag stonden er minimaal vijftig mensen in de rij, keurig op ruim anderhalve meter afstand van elkaar.

Een enkeling ziet de actie als een buitenkansje om goedkoop grote hoeveelheden aardappelen in te slaan. Het merendeel spreekt echter van een winwin-situatie - goed voor de boer en goed voor ons - en vult een of twee boodschappentassen. Else en Michel (laat die achternaam maar achterwege) uit Huins hebben twee tassen met piepers in de kofferbak geplaatst. ,,Ik ben geen patateter, maar ik kan gewoon niet tegen voedselverspilling”, zeg Michel. ,,Onze buren krijgen ook wat en misschien geven we heel Húns wel een kilootje. Zoveel mensen wonen er niet.”

Aardappelen altijd bakken

Sjoukje Looijenga uit Leeuwarden gaat de Innovators niet koken als een consumptieaardappel, zegt ze terwijl ze haar tas vult met de grote frietpiepers. ,,Ik bak ze. Dat doe ik eigenlijk met alle aardappelen. Anders zit er geen smaak aan. Het kan aan mij liggen, maar ik vond de aardappelen vroeger veel lekkerder.”

Baukje Ypenga en Ben Linschoten uit Leeuwarden hebben hooguit 4 kilo meegenomen. Ze erkennen dat ze dan eigenlijk net zo goed in de supermarkt aardappelen hadden kunnen kopen. ,,Maar nu help ik er een boer mee en daar het goed me om”, verklaart boerendochter Ypenga.

1575 euro voor de boer

Uiteindelijk kochten 350 huishoudens 8000 kilo aardappelen. Deze omzet van 1575 euro wordt overgemaakt naar boer De Regt. Gemiddeld per kilo ontvangt hij 17,5 cent en dat is beduidend meer dan de paar centen die hij beurt voor de andere overtollige aardappelen. De resterende 1000 kilo aardappelen hoopt SFYN-Fryslân nog af te zetten bij voedselbanken.

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 4,99 per maand. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct