Friesland krijgt volgend jaar waarschijnlijk een algenfabriek. Omega Green in Eelde is momenteel op zoek naar de benodigde 5 tot 7 miljoen euro.

Directeur Bert Knol heeft zijn zinnen gezet op industrieterrein Oudehaske omdat daar volgend jaar een fabriek verrijst die olie gaat winnen uit afvalplastic. Bij de olieproductie komen stikstof, koolstof en warmte vrij. Precies deze zaken hebben de eencellige plantjes nodig om te kunnen groeien ,,Het is een prachtige combinatie’’, zegt Knol.

De geplande hal van 1000 vierkante meter wordt de eerste indoor-algenkwekerij van Omega Green. Het bedrijf werkt tot nu toe alleen buiten met algen, onder meer in Marokko en Duitsland. De oogst wordt ingezet als visvoer.

Smarties

Met de algen in Oudehaske heeft Knol andere plannen. ,,Hoger in de keten. We willen leverancier van natuurlijk pigmenten worden. Je ziet dat bijvoorbeeld de voedingsmiddelenindustrie steeds meer synthetische kleurstoffen verbiedt. Pigment uit algen kan een prima alternatief zijn.’’ Voorbeeld? ,,De knapperige jasjes van de blauwe Smarties zijn gekleurd met algen.’’

De algen groeien in glazen bakken waar ze 18 tot 20 uur per dag worden beschenen door ledlampjes die stroom krijgen van zonnepanelen. Eens per dag wordt er biomassa geoogst.

Oliefabriek Oudehaske komt jaar later uit de startblokken

De fabriek die op industrieterrein Oudehaske olie gaat winnen uit afvalplastic komt een jaar later dan gepland uit de startblokken. De stikstofproblematiek speelde het bedrijf parten, verklaart initiatiefnemer Nico Vos.

,,We hebben nu in principe alles rond’’, zegt de directeur van Blue Cycle: de hobbels rond vergunningen zijn genomen, de financiering is geregeld, contracten met leveranciers van kunststof afval zijn getekend en met afnemers zijn afspraken gemaakt.

Aanvankelijk had dit voorjaar de eerste paal de grond in gemoeten. Maar tijdens de ontwikkeling van de plannen belandde het bedrijf in de PAS-crisis. ,,We kregen te maken met de eis dat de fabriek absoluut geen stikstof uit mocht stoten.’’ Het zoeken van een oplossing kostte tijd.

Amerikaans apparaat

,,Uiteindelijk hebben we in Amerika een apparaat gevonden dat alle stikstof en koolstof afvangt en omzet in nitraten, voedingsstoffen.’’ Algenkweker Omega Green wordt hiervan de afnemer.

Blue Cycle heeft met meerdere partijen afspraken gemaakt over de aanvoer van 25.000 ton plastic dat niet geschikt is voor recycling. Eén ervan is afvalinzamelaar Omrin, die deze reststroom nu nog verbrandt in Harlingen. De toeleveranciers betalen Blue Cycle voor de verwerking, maar hoeveel wil Vos niet zeggen.

Vier ovens

Vier ovens in de fabriek verhitten het materiaal in ongeveer een halve dag zuurstofvrij tot 450 graden, waarna olie ontstaat. Jaarlijks denkt Vos met behulp van deze pyrolyse-techniek 16,5 miljoen liter te kunnen winnen. Hij zegt twee Nederlandse afnemers te hebben gevonden die de olie weer opwerken tot kunststof.

Het verhittingsproces kost volgens Vos maar weinig extra energie. ,,Bij het opstarten van het proces hebben we gas nodig. Daarna draaien de installaties op energie die vrijkomt bij de pyrolyse.”

Vijf ploegen

De fabriek (10 meter hoog, 2300 vierkante meter) gaat volcontinu draaien. Dat betekent dat er vijf ploegen van vier mensen nodig zijn. ,,Inclusief kantoorpersoneel kom je uit op ongeveer dertig mensen.’’

Het Fûns Skjinne Fryske Enerzjy participeert met ongeveer 3 miljoen euro in het bedrijf. Die eerste stap trok bancaire financiering los.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct