Friese slotenmakers zijn blij dat Google betaalde advertenties van slotenmakers weert. De zoekmachine wil zo malafide bedrijven buitensluiten die woekerprijzen vragen.

,,Ik spring in gat yn ’e loft’’, reageert slotenmaker Gerrit van der Meulen in Ureterp op het nieuws dat zoekmachine Google betaalde advertenties van slotenmakers voortaan weert. ,,It waard tiid’’, vult hij aan.

Google verwijdert deze advertenties omdat malafide slotenmakers bovenaan de lijst met reguliere <DP>zoekresultaten verschenen. Deze bedrijven betalen hier veel geld voor, maar lichten vervolgens hun klanten op door het vragen van woekerprijzen.

Consumentenorganisaties waarschuwen al jaren voor deze praktijken. De malafide slotenmakers opereren vaak in tweetallen en intimideren en bedreigen mensen die hen in nood (deur op slot en sleutel kwijt) opbellen. Google neemt de maatregel in Nederland, België, Duitsland en Zweden, landen waar volgens de internetgigant geregeld misstanden worden gemeld met slotenmakers.

Van der Meulen, die drie jaar geleden voor zichzelf begon, merkt in de praktijk dat zijn klanten in het begin wantrouwend zijn als ze hem bellen, en soms zelfs angstig, omdat ze bij andere malafide slotenmakers torenhoge bedragen kwijt waren. ,,Se binne earder bedondere en sels bedrige en tinke: wa komt er no op myn hiem.” Hij probeert hun vertrouwen te winnen. ,,Ik sis dat ik gjin foarrydkosten rekkenje en sis wat se kwyt wêze sille as ik se help.”

'Die jongens komen vaak met zijn tweeën en komen agressief over'

De oplichters opereren vanuit Duitsland en maken grof misbruik van mensen die hun huis niet binnen kunnen komen, verklaart voorzitter Jitse Arrindell van het Nederlandse Sleutel- en Slotenspecialisten Gilde. ,,Je staat voor een gesloten deur en wilt zo snel mogelijk naar binnen. Je googelt en belt de eerste slotenmaker die bovenaan staat.’’

,,Die jongens komen vaak met zijn tweeën en komen agressief over. Waar een nieuw standaard cilinderslot zo’n 35 euro kost, rekenen zij hiervoor doodleuk 360 euro ex btw’’. Gedupeerden toonden hem die torenhoge rekeningen. Die kent eigenaar Sebastiaan Rauwerda van De Sleutelspecialist (sinds 1918) uit Leeuwarden ook.

,,Ik had een vaste klant die voor het ’s avonds openmaken van haar deur 800 euro moest neertellen, terwijl wij daar 210 euro voor rekenen.’’ Rauwerda is blij met het besluit van Google.

‘Eerste tien resultaten overslaan’

,,De eerste tien resultaten van de zoekmachine kun je overslaan. Die betalen aan Google om bovenaan te komen. In feite helpt Google zo oplichters.’’ Het komt ook voor dat malafide slotenmakers zijn bedrijfsnaam gebruiken. ,,Dan komt hier iemand binnen die zegt: jullie hebben mijn deur opengemaakt en ik moest 800 euro betalen. Terwijl wij daar nooit zijn geweest.’’ Ook Van der Meulen kreeg verhalen van gedupeerden te horen. ,,Ze berekenen voorrijkosten en komen bijna altijd met twee man bij iemand thuis. Voor het openen van een deur rekenen ze tussen de 400 en 1000 euro.’’ Arrindell adviseert consumenten alleen zaken te doen met slotenmakers die een fysiek adres hebben, ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel en een BTW-nummer hebben. Een woordvoerder van de Consumentenbond zegt blij te zijn met het weren van malafide slotenmakers. ,,We hopen alleen wel dat betrouwbare slotenmakers nu wel beter vindbaar worden. Die geeft van tevoren een duidelijke prijsopgaaf en vraagt je niet om vooraf te tekenen.’’ Arrindell adviseert mensen om in hun vriendenkring navraag te doen naar een bonafide slotenmaker. ,,Zet dat nummer in je telefoon.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct