Openingsverlies voor beurs Amsterdam

De beurs in Amsterdam is dinsdag met verlies geopend, in lijn met de toonaangevende graadmeters elders in Europa. Technologiebedrijf TKH Group ging bij de middelgrote fondsen flink omlaag na de bekendmaking van kwartaalresultaten.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in het eerste handelsuur 0,5 procent in de min op 452,22 punten. De MidKap stond 0,4 procent in het rood op 641,99 punten. Parijs, Frankfurt en Londen zakten tot 0,8 procent.

In de MidKap was TKH de grootste verliezer met een min van 3 procent. Het bedrijf kondigde aan dat de omzet in het tweede kwartaal is gedaald, net als het bedrijfsresultaat. TKH had vooral last van een dalende omzet bij de divisie Industrial Solutions, door een lagere orderinstroom vanwege terughoudendheid voor grote investeringen in China.

Unilever

Unilever (min 0,8 procent) stond ook in de belangstelling na de overname van de Zweedse luchtzuiveraar Blueair. Er werd geen overnamesom gemeld. Blueair draaide in 2015 een omzet van 106 miljoen dollar. Sterkste stijger in de AEX was ArcelorMittal met een plus van 2,3 procent. Altice, ABN AMRO en ING bungelden onderaan met een min van 1,2 procent.

In Londen ging mijnbouwconcern BHP Billiton 1,4 procent vooruit. BHP heeft in het afgelopen boekjaar de onderliggende winst zeer sterk zien dalen vanwege de lage grondstoffenprijzen. Wel viel de winst hoger uit dan analisten hadden gedacht. Branchegenoten Rio Tinto en Anglo American wonnen tot 1,9 procent.

Euro

In Frankfurt ging de aandacht uit naar de producent van industriële gassen Linde, die fusiegesprekken zou voeren met de Amerikaanse branchegenoot Praxair. Door een samengaan zou 's werelds grootste leverancier van industriële gassen ontstaan. Linde klom 4,7 procent.

Amerikaanse olie noteerde 0,2 procent hoger op 45,81 dollar per vat. Brent won 0,2 procent naar 48,45 dollar per vat. De euro werd voor 1,1261 dollar verhandeld, tegen 1,1197 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement