De rechtbank in Zwolle heeft het ontslag vernietigd van de vestigingsdirecteur van Installatiebedrijf Breman in onder meer Drachten.

Met 36 vestigingen, 1700 werknemers en een omzet van 270 miljoen euro is Breman een van de grootste installatiebedrijven van het land. De 52-jarige oud-directeur uit Genemuiden stond aan het hoofd van de regio noord, met vestigingen in Hasselt, Genemuiden, Harderwijk en Drachten. In die laatste plaats werken zo’n honderd mensen.

Vorig jaar februari werd het directielid geschorst, na een onderzoek door recherchebureau Signum Interfocus. Volgens de bedrijfsrechercheurs zou de vestigingsdirecteur personeel hebben ingezet voor privéklussen bij zakenrelaties. Het zou gaan om het verbouwen van badkamers. De vermeende fraudeur zou bovendien tankpassen hebben misbruikt en zwart hebben gehandeld in cv-ketels.

Tweespalt in het bedrijf

De Genemuider, al sinds 1990 bij Breman in dienst, werd naar huis gestuurd. In juni tekende hij een vaststellingsovereenkomst, waarin het concern toezegde een vergoeding van 850.000 euro te betalen als hij het bedrijf zou verlaten. De kwestie leidde tot tweespalt in het bedrijf.

Een deel van de werknemers schaarde zich achter de ontslagen baas. Zij dreigden mee te vertrekken naar diens nieuw opgerichte bedrijf. Breman besloot daarop het reeds vertrokken directielid alsnog op staande voet te ontslaan en weigerde de vergoeding te betalen.

Dat is volgens rechter Erik Koster onrechtmatig. De rechter heeft het ontslag vernietigd en veroordeelde Breman tot het alsnog betalen van de totale ontslagvergoedingssom. De leaseauto moet terug naar het in ongenade gevallen directielid.

Breman kampt al langer met integriteitsvraagstukken. In 2018 stuurde het concern de toenmalige directeur en vier naaste medewerkers van de vestiging in Genemuiden de laan uit voor het versturen van valse facturen. Het bedrijf claimt daardoor 1,5 miljoen euro schade te hebben geleden. Er loopt nog een strafrechtelijk onderzoek.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct