Onderzoek botulisme pleit Agrifirm vrij

JANNUM De botulismebesmetting op het melkveebedrijf van de maatschap Tamsma in Jannum, waardoor alle 180 koeien gedood moesten worden, is niet te wijten aan besmet veevoer.

Dat verklaart Agrifirm uit Apeldoorn. Deze agrarische coöperatie, een van de grootse veevoerfabrikanten van Nederland, schermt met onderzoeksresultaten van het Centraal Veterinair Instituut (CVI) in Lelystad, een onderdeel van Wageningen Universiteit.

Agrifirm heeft voermonsters laten nemen van een partij bijproducten dat tot en met eind februari was geleverd aan het melkveebedrijf. Omdat de botulismebacterie goed gedijt in een zuurstofarme en eiwitrijke omgeving, ging al snel het verhaal dat het geleverde voer van Agrifirm de oorzaak was van de besmetting. ,,Het onderzoek wijst nu uit dat dit niet het geval is”, verklaart woordvoerster Ilka van der Meijden.

Agrifirm spreekt van een groot drama. Het veevoerconcern heeft daarom het expertisebureau Cunningham Lindsley in de arm genomen om alsnog de besmettingsbron te achterhalen.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement