Een onderneming beginnen in coronatijd. Deze twee ondernemers deden het gewoon: Annelies Fortuin begon sportschool Gym Iron Heart in Leeuwarden en Wiebe de Jong opende een patisserie annex ijswinkel in Dokkum

,,Het is wel een stap’’, zeiden mensen tegen Annelies Fortuin (32), toen ze vertelde een nieuwe sportschool te openen. ,,Ja dat klopt’’, antwoordde ze dan. ,,Maar sporten is juist nu in coronatijd gezond, zowel fysiek als mentaal. De overheid adviseert ook: blijf bewegen.’’

Vorige maand opende ze haar eigen sportschool Gym Iron Heart (,,ik wilde geen naam met Body of Fit erin’’) aan de Harlingerstraatweg in Leeuwarden. De oud-verspringster is Nederlands kampioen bodybuilding en heeft een fulltime baan als inspecteur bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

‘Oldskool’ sportschool

Waar ze over vijf jaar wilde zijn, vroeg haar teamleider vorig jaar. Misschien een sportschool, dacht ze. Met haar vriend Bram Schuurman en Khalid Almohsinawi runt ze nu een zoals ze noemt ‘oldskool’ sportschool. In een ruimte van 1000 vierkante meter staan de rood-gele apparaten en toestellen. Graffiti siert de muren. ,,Een beetje Amerikaanse stijl. Gemoedelijkheid en persoonlijke begeleiding staan voorop.’’

'In twee weken hadden we al honderd leden'

Het idee was om ook verse maaltijden te gaan verkopen, bereid door buurman Doozo. De lockdown gooide roet in het eten. Noodgedwongen moest de sportschool na een maand alweer dicht. Toch gaat Fortuin niet somberen. ,,Ooit gaan we weer open. In twee weken hadden we al honderd leden. Die zullen dan weer blij zijn!”

Patisserie en IJswinkel

,,Do doarst wol!’’, hoorde Wiebe de Jong (28), toen hij deze week zijn patisserie annex ijswinkel ‘W’iis’ in Dokkum opende. ,,Dizze kâns kaam foarby”, vertelt hij, toen het pand waar hij nu zit, leeg kwam. ,,Ik tocht: wêrom net. Ik hie altyd al in dream fan in eigen winkel.’’

Op corona wil hij zich niet te veel blindstaren. Drie jaar geleden begon De Jong, die een koksopleiding afrondde, vanuit een unit met het maken van bonbons voor de horeca. Begin dit jaar stortte hij zich, na een korte opleiding in Bologna, op het ijsmaken. Nu bereidt hij die producten ter plekke in zijn zaak.

'Dizze simmer wie it hjir al absurd drok yn ‘e sted'

,,Ik haw hjir folle mear romte. En elkenien kin no sjen wat ik doch.’’ De patissier verwacht volgend jaar veel ijs te verkopen aan toeristen. ,,Dizze simmer wie it hjir al absurd drok yn ’e sted. Minsken bliuwe yn eigen lân.’’ Dat zal de ijsverkoop stuwen. Nu levert hij vooral ijstaarten.

,,Dy rinne goed mei de feestdagen. Dy mei boskfruchten en fanylje is favoryt.’’ Voor diverse kerstpakketten van bedrijven bereidde hij al honderden chocoladetruffels. Hij gaat zich ook specialiseren in vegan (koemelkvrij) schepijs. ,,Dat meitsje ik op basis fan soja-, kokos of havermolke. Der komme fjouwer smaken. Dêr is merk foar. Vegan is op dit stuit hip. Mar ik ha ek skieppemolke-iis. Foar minsken dy’t allergysk binne foar komolke.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
Coronavirus
Instagram
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct