Ondernemers beginnen positief aan 2016

Ondernemend Nederland is positief aan het nieuwe jaar begonnen. Het ondernemersvertrouwen is aan het begin van het eerste kwartaal toegenomen tot ruim 9, het hoogste niveau in 4,5 jaar. Vooral onder dienstverleners en bouwers nam het vertrouwen sterk toe.

Dat melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), de Kamer van Koophandel, EIB, MKB Nederland en VNO-NCW dinsdag. Het toegenomen vertrouwen is onder meer gebaseerd op gunstige ontwikkelingen in het vierde kwartaal van vorig jaar.

Het positieve sentiment wordt gedragen door nagenoeg alle sectoren. Zo nam in de zakelijke dienstverlening het ondernemersvertrouwen aanzienlijk toe, tot het hoogste niveau sinds het begin van de meting in 2008. Ook in de bouw kwam het vertrouwen uit op het hoogste peil sinds 2008.

In de groothandel is het ondernemersvertrouwen het hoogst van alle sectoren. Niet in alle sectoren nam het vertrouwen overigens toe. Zo daalde deze in de autohandel en was de stemming in de delfstoffenwinning negatief. Mogelijk houdt dit laatste verband met de lage olieprijs en de beperking van de gaswinning, aldus het CBS.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement