Gerard Sanderink in maart 2019 onderweg naar de rechtbank van Almelo  voor een kort geding tegen zijn ex-partner Brigitte van Egten. Foto ANP

Twentse grootaandeelhouder koopt Oranjewoud bijna helemaal op

Gerard Sanderink in maart 2019 onderweg naar de rechtbank van Almelo voor een kort geding tegen zijn ex-partner Brigitte van Egten. Foto ANP

De Twentse zakenman Gerard Sanderink lijkt het beursgenoteerde Oranjewoud, moederbedrijf van ingenieursbureau Antea en bouwbedrijf Strukton, volledig te veroveren. De verwarring rond zijn persoon wordt steeds groter.

Sanderink was al eigenaar van ICT-bedrijf Centric, toen hij in 2005 zijn intrede in het Friese bedrijfsleven deed. Destijds legde hij 45 miljoen euro op tafel, om 90 procent van de aandelen van het Heerenveense ingenieurs- en adviesbureau Oranjewoud te bemachtigen.

Zijn greep op het concern is daarna alleen maar groter geworden. Eind vorig jaar bezat de boerenzoon uit het Twentse Lemselo, hij studeerde ooit voedingsmiddelentechnologie in Bolsward, al 98 procent van de aandelen.

Antea Group

Het door de Friese broers Jan en Freek Bosma opgerichte ingenieursbureau (3300 werknemers) werd in 2013 omgedoopt in Antea Group. Sindsdien hangt de naam Oranjewoud alleen nog aan het beursgenoteerde moederbedrijf, dat zowel Antea als Strukton (ruim 6000 werknemers, met vestigingen in onder meer Leeuwarden en Groningen) als dochteronderneming heeft.

Als grootaandeelhouder heeft Sanderink dus al alle macht in handen, maar hij koopt onverdroten door. Terwijl de AEX afgelopen donderdag een historisch dieptepunt bereikte, spendeerde de zakenman 570.400 euro aan het bemachtigen van nog maar weer eens 92.000 effecten. Die waren die dag juist 10 cent duurder geworden.

1,3 miljoen

Tot dan toe betaalde Sanderink 6,10 per aandeel. Uit het register van de AFM (Autoriteit Financiële Markten) blijkt dat de Twent dit jaar al voor 1,3 miljoen euro aan aandelen in Oranjewoud heeft opgekocht. Als de koers gelijk blijft, kan hij voor 4,6 miljoen euro de resterende aandelen kunnen kopen.

Waarom hij dat zou willen, blijft onduidelijk. Er gaan speculaties op dat de Tukker Oranjewoud van de beurs wil halen. Zelf ontkende hij dit eerder in de media. Op nieuwe vragen reageert Sanderink niet.

De ondernemer is altijd al eigenzinnig geweest, maar sinds twee jaar wordt de berichtgeving over hem steeds opmerkelijker. Zo hebben Oranjewoud, Antea en Strukton over 2019 geen goedgekeurd jaarverslag gepubliceerd, een doodzonde in de beurswereld.

Arjan Lubach

De afgelopen maanden ontvingen ministers, advocaten, journalisten en accountants honderden vaak verwarrend geformuleerde mails, afkomstig van het mailadres van Gerard Sanderink. Dagblad Tubantia en het vakblad Computable onthulden dat deze berichten vermoedelijk zijn geschreven door Sanderinks vriendin Rian van Rijbroek.

Zij is de zelfverklaarde cyberexpert, die twee jaar geleden bij het televisieprogramma Nieuwsuur door de mand viel. Afgelopen zondagavond vulde tv-komiek Arjen Lubach een kwartier met grappen over Sanderink en Van Rijbroek.

home
net-binnen
menu