Olieprijs omhoog door Saudische minister

De olieprijzen gingen donderdag hard omhoog, na het onbedoeld naar buiten komen van opmerkingen van de minister van Energie van Saudi-Arabië. Daarin stelde de bewindsman dat het olierijke land niet onwelwillend staat tegenover een poging om de oliemarkt weer in balans te brengen.

Het commentaar leidde tot prijsstijgingen van een niveau dat in de afgelopen drie maanden niet meer is waargenomen. De prijs van een vat Amerikaanse olie stond omstreeks 20.30 uur 4 procent hoger op 43,38 dollar, terwijl Brent 4,3 procent duurder werd bij 45,92 dollar per vat.

De opmerkingen stonden in het transcript van een interview met een Saudisch persbureau, dat onbedoeld naar andere journalisten is gestuurd.

OPEC

Oliekartel OPEC houdt volgende maand in Algerije weer een informele vergadering. Mogelijk staat de zaak daar al op de agenda. Volgens de Saudische minister biedt die vergadering namelijk goede gelegenheid om de situatie op de oliemarkt te bespreken.

Bij de vorige bijeenkomt van de OPEC in juni lukte het de grote olieproducerende landen niet om tot overeenstemming te komen over een nieuw productieplafond om de olieprijs te stutten.

De olieprijs ging tot begin dit jaar hard onderuit. De prijs van Brent, de maatstaf voor onder meer olie uit Europa en het Midden-Oosten, zakte daarbij tot iets meer dan 27 dollar per vat. Vervolgens zette herstel in, dat na een opmars tot ruim 51 dollar begin juni weer stokte.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement