Oliefondsen grote winnaars op beurzen

Oliefondsen hebben donderdag op de Europese aandelenmarkten flink geprofiteerd van het onverwachte akkoord over een productieverlaging door de OPEC. In Amsterdam voerden Shell en SBM Offshore de troepen aan en elders in Europa waren oliegerelateerde fondsen ook in trek. Luchtvaartmaatschappijen hadden het door de oliedeal juist moeilijk.

De Amsterdamse AEX-index sloot 0,3 procent hoger op 451,55 punten. De MidKap daalde 0,1 procent tot 652,03 punten. De graadmeters in Parijs en Londen wonnen 0,3 tot 1,1 procent. Frankfurt sloot 0,3 procent lager.

Onder de hoofdfondsen in Amsterdam was Shell de sterkste stijger met een plus van 5,9 procent. Maritiem oliedienstverlener SBM Offshore deed het met een winst van 3,9 procent ook goed. In de MidKap was bodemonderzoeker Fugro de grootste winnaar met een koerswinst van 6,1 procent.

Olie

In Londen ging oliebedrijf BP 4,3 procent omhoog en in Parijs won de Franse branchegenoot Total 4,2 procent. In Madrid boekte olieconcern Repsol een winst van 3,7 procent en het Italiaanse Eni steeg 4,6 procent in Milaan.

De luchtvaart had last van de gestegen olieprijzen, omdat brandstof daardoor duurder wordt. Air France-KLM was een van de grootste verliezers in de MidKap met een min van 1,7 procent. In Frankfurt verloor Lufthansa 2,7 procent, terwijl IAG (het moederconcern van British Airways en Iberia) 1,1 procent inleverde in Londen. Ryanair ging in Dublin 2,4 procent omlaag en easyJet noteerde 1 procent in het rood in Londen.

Euro

Deutsche Bank herstelde in Frankfurt verder met een plus van 1 procent, na de recente koersval van de grootste bank van Duitsland door zorgen over de kapitaalpositie. Commerzbank verloor 3,1 procent. De tweede bank van Duitsland kondigde aan de komende jaren duizenden banen te gaan schrappen. Om die herstructurering te betalen, wordt het dividend voorlopig geschrapt.

De olieprijzen stegen donderdag opnieuw na forse stijgingen een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie liep 1,8 procent op naar 47,86 dollar terwijl Brent 1,3 procent duurder werd tot 49,31 dollar per vat. De euro noteerde 1,1243 dollar, tegen 1,1196 dollar bij het Europese slot op woensdag.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement