OPEC overlegt volgende maand in Algerije

De OPEC houdt volgende maand in Algerije een informele vergadering. Dat liet het oliekartel maandag weten.

In juni hield de OPEC een formele bijeenkomst, zonder tot overeenstemming te komen over een nieuw productieplafond om de olieprijs te stutten. In een verklaring meldde de OPEC maandag dat de recente daling van de olieprijzen naar verwachting tijdelijk is en dat voor de rest van dit jaar op een stijging van het prijsniveau wordt gerekend. ,,De OPEC volgt de ontwikkelingen nauwlettend en is in constant overleg met alle leden over manieren om de stabiliteit op de oliemarkt te herstellen'', gaf het kartel verder aan.

De Russische energieminister Alexander Novak verklaarde maandag dat zijn land, dat geen lid is van de OPEC, op dit moment geen noodzaak ziet tot nieuwe onderhandelingen over een productiebevriezing. Hij liet die optie voor de toekomst wel open. Grote olieproducenten waaronder OPEC-lid Saudi-Arabië en Rusland hielden in april tevergeefs overleg in Doha over een bevriezing van het productieniveau.

De olieprijs ging tot begin dit jaar hard onderuit. De prijs van Brent, de maatstaf voor onder meer olie uit Europa en het Midden-Oosten, zakte daarbij tot iets meer dan 27 dollar per vat. Vervolgens zette herstel in, dat na een opmars tot ruim 51 dollar begin juni weer stokte. Maandag werd een vat Brent voor circa 45 dollar verhandeld.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement