Friese economie krimpt forser in het noorden, maar niet zo erg als in Groningen

Friese economie krimpt harder FOTO PAUL JANSSEN

De Friese economie kromp vorig jaar het sterkst op de Waddeneilanden en in het noorden van de provincie. Toch valt de recessie daar mee, zeker vergeleken met Groningen en Noord-Holland.

Met een landelijke krimp van 3,8 procent beleefde Nederland het afgelopen jaar de grootste economische dip sinds de Tweede Wereldoorlog. Uit de vandaag gepubliceerde eerste voorzichtige berekeningen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat in heel Friesland de economie vorig jaar met 3 procent daalde. Dat is dus onder het landelijk gemiddelde.

In de min

De onderzoekers durven daar niet helemaal hun hand voor in het vuur te steken; vanwege de pandemie introduceerde het CBS halverwege vorig jaar een experimentele rekenmethode, waarin ook de kwartaalverschillen en de regionale bedrijfsstructuren meewegen.

Uit de eerste resultaten lijkt een derde van onze provincie zwaarder dan de rest te hebben geleden. In de gemeenten Harlingen, Waadhoeke, Leeuwarden, Noardeast-Fryslan, Dantumadiel, Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel hebben de statistici namelijk een krimp van 4 procent gemeten.

De vier Friese Waddeneilanden staan even zwaar in de min. Texel daarentegen doet het met daling van 2 procent beter. Hier wreekt zich wellicht de monocultuur van Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. De eilanders zijn, anders dan de Texelaars, bijna volledig afhankelijk van het toerisme.

loading

Gemiddeld

Op provinciaal niveau steekt Friesland overigens helemaal niet schril af bij de rest. De meeste provincies zitten op hetzelfde gemiddelde. Alleen Flevoland piekt met een min 2 procent gunstig boven de anderen uit. De polders profiteren daarbij van de aanwezigheid van goedlopende leasebedrijven, detailhandelsbedrijven en groothandel.

In Limburg kromp de economie gemiddeld 4 procent, in Groningen, met dank aan het aardgas, zelfs 5 procent, terwijl Noord-Holland een neergang van 7 procent voor de kiezen kreeg. Die laatste provincie mist door de pandemie de toeristen die op Schiphol en Amsterdam afkomen. Als je kijkt naar de kwartalen, dan blijkt de meeste pijn in april, mei en juni te zijn geleden. In heel Friesland zakte de economie toen naar schatting met 8 tot 10 procent in, vergeleken met dezelfde periode in 2019.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie