Aan de zuidkant van Sexbierum moet og eens 50 hectare aan glastuinbouw komen. FOTO GOOGLE

Nieuwe hoop voor tuinbouwproject Waddenglas onder Sexbierum

Aan de zuidkant van Sexbierum moet og eens 50 hectare aan glastuinbouw komen. FOTO GOOGLE

Er gloort hoop voor Waddenglas, het miljoenenproject voor de glastuinbouw bij Sexbierum. Een consortium heeft een optie genomen op de braakliggende grond.

Ruim tien jaar geleden werd 50 hectare landbouwgrond aan de zuidkant van Sexbierum geschikt gemaakt voor nog meer glastuinbouw. Het project, met een boekwaarde van 14 miljoen euro, werd gefinancierd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, de provincie en de toenmalige gemeente Franekeradeel.

Lees ook | Mislukt project Waddenglas kost Waadhoeke 2,2 miljoen

Achtereenvolgens de bankencrisis, een schandaal met besmette groenten en een handelsconflict met Rusland gooiden zand in de machine. Bij de overname van het kassenbedrijf A. C. Hartman door The Fruit Farm Group (TFFG) leek er schot in de zaak te komen; de nieuwe, Vlaamse eigenaar Hein Deprez beloofde 37 hectare aan kassen te gaan ontwikkelen.

Een jaar geleden trokken de Belgen echter de stekker uit dat project. Die streep door de rekening bezorgde de drie deelnemende overheidspartijen een tegenvaller van in totaal 6,6 miljoen euro. Het daarop volgende bankroet van A. C. Hartman op 1 november benadrukte de ernst van de situatie nog eens.

Nu zit er misschien toch weer muziek in Waddenglas. ,,Drie maanden geleden werden we benaderd door een consortium, dat wel interesse heeft in de grond’’, vertelt projectmanager Jacob Vrieze. De plannenmakers onderzoeken de mogelijkheden om bij Sexbierum een gesloten kassensysteem te bouwen. ,,En ze willen een nieuw energieconcept ontwikkelen.’’

Optie

Het gaat om een samenwerkingsverband van bedrijven die actief zijn in de energiebranche, de kassenteelt, de kassenbouw en belichtingsproducenten. Ze hebben een optie genomen op de grond. Eind januari moet duidelijk worden of het Waddenglasproject alsnog zal worden uitgevoerd.

Het failliete Hartman is inmiddels overgenomen door de Best Fresh Group uit het Westland. Curator Hillie Lunter schrijft in haar faillissementsverslag dat Hartman bezweek onder een negatief eigen vermogen van 19,7 miljoen euro. De teelt van biologische komkommers, paprika’s en tomaten werd geplaagd door ziektes. De hete zomer van vorig jaar zorgde bovendien voor een ongecontroleerde groei van de gewassen.

Lees ook | Doorstart glastuinbouwer Hartman Sexbierum: Best Fresh Group is koper

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 4,99 per maand. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct