In een nieuwe imposante hal fabriceert Bynt in Harlingen binnenkort houten dak- en wandplaten. Met twee meterslange zaag- , spijker- en freesrobots. De nieuwe onderneming is een dochter van bouwbedrijf Jelle Bruinsma.

Een galmende hal wilden ze niet. ,,Daarom hebben we deze geperforeerde beplating gebruikt’’, vertelt eigenaar Jelmer Bruinsma van Bynt, een dochteronderneming van bouwbedrijf Jelle Bruinsma. Hij staat naast de wanden met miljoenen minuscule gaatjes. ,,Deze stalen platen gebruiken we ook bij de bouw van scheepswerven. Ze zijn enorm geluidsabsorberend’’, vult zijn compagnon Rintje Miedema aan. Bruinsma en Miedema staan in de 11 meter hoge en 70 meter lange in aanbouw zijnde hal.

In het enorme fabriekspand aan de Industrieweg komen twee meterslange robotsystemen te staan, waar prefab elementen voor de houtskeletbouw zullen worden gemaakt. Hiervoor is Bynt vorig jaar speciaal opgericht. Uit het fabriekspand rollen eind dit jaar zowel complete woningen in prefab elementen als halffabricaten (dak- en wandplaten) voor de woningbouw.

Twee robots bouwen huizen

Een nieuwe woning wordt vrijwel compleet in de fabriek gebouwd. ,,In een week kunnen we hier twee complete huizen bouwen,’’ vertellen ze. Dat komt door twee robots. Het zijn meterslange houtbeweringsmachines, de ene zaagt de houten platen op maat, de andere spijkert ze aan elkaar en freest ze.

Mensenhanden zijn alleen nog nodig voor de invoer van hout en het afvoeren van de fabricaten. Dankzij de robots wordt de productie verhoogd en de bouwtijd verkort. De machines worden geleverd door H&M in Sneek, een grote speler op de Europese markt. Miedema: ,,De robot freest uitsparingen voor bijvoorbeeld stopcontacten, ramen en deuren uit. Op de manier zoals de tekenaar dit in een speciaal 3D-tekenprogramma heeft aangegeven.’’

De vraag naar prefab is groot, zeker op de huidige krappe woningmarkt, stelt Miedema. Bynt wil bovendien inspelen op de stikstofproblematiek. ,,Als je een woning in een fabriek bouwt, kun je die in minder transportbewegingen naar de bouwplaats vervoeren’’, zegt Bruinsma. ,,Je hebt daardoor dus minder CO2-uitstoot’’. Bovendien hoeft er op de bouwplaats minder in elkaar getimmerd te worden.

Duurzaam product

Hout is een duurzaam product, onderstrepen beiden. ,,Het past bij ons, want wij zijn timmermannen.’’ Vurenhout komt uit productiebossen van snelgroeiende naaldbomen in Scandinavië. ,,Er is daar nog genoeg aanwezig en er worden steeds weer nieuwe bomen aangeplant’’, weet Bruinsma. Bovendien slaan bomen CO2 op. Als hout wordt gebruikt in de woningbouw blijft de CO2 dus voor lange tijd opgeslagen. Toch wordt hout nog te weinig toegepast in de woningbouw, constateert onderzoeksinstituut TNO, behalve in de houtskeletbouw.

Bij houtskeletbouw is de draagconstructie van een gebouw van hout en niet van beton of staal. ,,Hout is licht en kan de nodige krachten opvangen. En het is een goede isolator. Wij combineren de houten elementen met natuurlijk isolatiemateriaal als houtwol, hennep en vlas,’’ licht Bruinsma toe.

Eind juni wordt de imposante fabriekshal (bijna 2000 vierkante meter) opgeleverd. De gerobotiseerde houtbewerkingsmachines worden eind dit jaar geïnstalleerd. Bynt biedt dan werk aan zo’n tien mensen. De onderneming levert prefab elementen voor 24 nieuwe koopwoningen die bouwbedrijf Bruinsma zelf gaat bouwen op het voormalige Aeolusterrein in Sexbierum. Eind volgend jaar moeten die worden opgeleverd.

Daarnaast wil Bynt zich vooral ontpoppen als toeleverancier voor andere bouwbedrijven. De nieuwe fabriekshal is geheel zelfvoorzienend. Het dak wordt belegd met maar liefst 720 zonnepanelen, die elektriciteit voor de warmtepompen leveren. De investering bedraagt enkele miljoenen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
Bouw
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct