De berg met spaargeld is met ruim 487 miljard  euro nog nooit zo gigantisch geweest als eind vorig jaar.

Omdat nog relatief weinig mensen hun baan tijdens de coronacrisis verloren, de winkels en horeca zijn gesloten en door de meeste vakanties een streep is gegaan, blijft veel geld onaangeroerd op de bankrekening staan. Met bijna 42 miljard euro zetten Nederlanders in 2020 twee keer zo veel opzij als een jaar eerder.

Toename tegoeden 'exceptioneel'

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB). De toename aan tegoeden op spaarbankboekjes en betaalrekeningen in 2020 noemt DNB ’exceptioneel hoog’. In 2019 werd met €21 miljard de helft minder opzijgezet dan afgelopen jaar, wat toen ook al een verdubbeling was.

DNB legt dan ook een directe link tussen de opvallende spaardrift en de coronamaatregelen die afgelopen voorjaar van kracht werden. Door het sluiten van de horeca, uitgaansgelegenheden en veel winkels, bleef veel geld van consumenten maandelijks onaangeroerd in de portemonnee achter.

Zomervakantie

Omdat er vervolgens een streep ging door alle plannen in de zomervakantie en met de wintersport, bleef ook veel van het jaarlijkse vakantiegeld liggen. Zo was de traditionele toename aan saldo op de rekening in mei door de uitbetaling van het vakantiegeld voor veel consumenten volgens DNB ’extra sterk’ in 2020. Op de feestmaand december na, werd elke maand netto meer ingelegd dan normaal. „Uitzonderlijk”, constateert DNB. De toezichthouder stelt dat normaal in vrijwel de volledige tweede helft van het jaar veel geld van de rekeningen verdwijnt vanwege vakanties, de feestdagen en extra aflossingen op de hypotheek.

Opvallend is dat het onuitgegeven geld niet direct opzij werd gezet als appeltje voor de dorst, voor het geval de economische crisis tot directe financiële problemen zou leiden. Met €21 miljard werd slechts de helft van de ruim 42 miljard euro aan niet-uitgegeven geld op vrij opneembare spaarrekeningen geplaatst. Op betaalrekeningen bleef 20 miljard euro onaangeroerd verstoffen.

Gedrag van spaarders was in 2020 'uitzonderlijk'

Van het geraamde beschikbare jaarinkomen van huishoudens kwam 10,4 procent terecht op de betaalrekening of vrij opneembare spaarrekeningen, zoals internetspaarrekeningen. Slechts een klein deel van de besparingen werd gebruikt voor bijvoorbeeld beleggingen in aandelen of het aflossen van schulden.

Door de gedaalde consumptie, lag de spaarquote vorig jaar op 11,1 procent. Deze verhouding tussen besparingen en het beschikbare inkomen lag in 2019 nog op 3,1 procent. Dit is volgens DNB te danken aan de omvangrijke overheidssteun aan getroffen bedrijven. Hierdoor behielden de meeste huishoudens hun normale inkomen. Ondanks de grootste economische crisis sinds de Tweede Wereldoorlog, lag de werkloosheid in november op slechts 4 procent  van de beroepsbevolking.

Spaarrente

Nog los van de scherpe stijging in 2020, spaarden Nederlanders de afgelopen jaren hoe dan ook al stug door. Zelfs de tot zo goed als nul gereduceerde spaarrente veranderde hier weinig aan. Hoewel banken hun klanten proberen te verleiden om meer te gaan beleggen, laten de meeste consumenten hun geld toch liever voor een veel lager rendement op de bank staan. Door de lage rente, moet anderzijds ook meer opzij gezet worden om uiteindelijk hetzelfde eindresultaat te behalen.

Met de jaarwisseling voerden diverse banken voor een grotere groep klanten een negatieve spaarrente in. Bij Rabobank en ING ligt de drempel om te betalen voor spaargeld op 250.000 euro Vanaf maart moeten ook klanten van SNS, ASN en RegioBank boven dit bedrag aan spaargeld -0,5 procdent rente betalen. Bij ABN Amro ligt die drempel op 500.000 euro.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
Financieel / Accounting
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct