Nederlandse landbouwexport op recordhoogte

De Nederlandse export van landbouwproducten is vorig jaar gestegen naar het recordniveau van 81,3 miljard euro. Daarmee was Nederland opnieuw de op één na grootste landbouwexporteur ter wereld, na de Verenigde Staten. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag heeft gepubliceerd.

Inclusief aan de landbouw gerelateerde producten, zoals landbouwmachines en meststoffen, bedroeg de export bijna 90 miljard euro. Dat is ruim een vijfde van de totale Nederlandse export.

De waarde van de landbouwexport overtrof die van de -import vorig jaar met ruim 26 miljard euro. Daarmee was het landbouwoverschot goed voor 55 procent van het hele Nederlandse handelsoverschot. Dit aandeel is de afgelopen jaren geslonken, omdat het overschot bij de handel in onder meer machines en chemische producten sterker toenam.

De meest uitgevoerde landbouwproducten zijn bloemen en planten, vlees, groenten, melk en zuivel. Verder speelt babymelkpoeder, ingedeeld in de categorie 'bereidingen van graan, meel en melk', een belangrijke rol. Dat is één van de belangrijkste exportproducten naar China.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement