Bijna 60 procent van het Nederlandse bedrijfsleven bestaat uit familiebedrijven. In Hallum zijn er vijf goed voor zevenhonderd banen.

In een brief aan de Kamer breekt staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat een lans voor de 272.830 familiebedrijven in Nederland, die in 2018 gezamenlijk 403 miljard euro omzetten. Dat is, als je de financiële wereld niet meerekent, grofweg een kwart van het totale bedrijfsleven.

Zulke bedrijven onderscheiden zich door ,,door flexibiliteit, financiële onafhankelijkheid en snelle besluitvorming’’, schrijft Keijzer. Je vindt ze vooral in Overijssel, Gelderland en in het noorden van Fryslân. De staatssecretaris noemt Hallum als voorbeeld, waar de koekjesfabrieken Hellema, Helwa en Van der Meulen samen met het Internationaal Transportbedrijf De Vries en ZN. en machinebouwer Oreel de plaatselijke werkgelegenheid dragen.

In het dorp met 2.680 inwoners voorzien de vijf familiebedrijven meer dan 700 werknemers van een inkomen. Hallum lijdt onder het vele werkverkeer, maar toen het dorp zeventien woonhuizen moest offeren om bedrijfsuitbreidingen mogelijk te maken, werd dat uiteindelijk na een lange sociale strijd geslikt.

Het plan werd wel duurder dan begroot. De provincie betaalde 3,5 miljoen en de gemeente 1 miljoen euro. De ondernemers droegen zelf 750.000 euro bij. ,,De situatie in het uiterste noorden van het land geeft aan dat familiebedrijven sterk lokaal geworteld zijn’’, concludeert Keijzer.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct