Nederland in Europese top 5 onlineshoppen

Nederlanders behoren met hun onlineshopgedrag tot de top vijf in Europa. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) stelt dat afgelopen jaar 71 procent van de Nederlanders tussen zestien en 75 jaar online winkelde. Alleen in het Verenigd Koninkrijk, Denemarken, Luxemburg en Duitsland zijn door de bank genomen meer 'e-shoppers'.

Gemiddeld shopt 50 procent van de Europeanen online. Dat was in 2005 nog een kwart. Ook in Nederland is het aantal onlinewinkelaars in tien jaar tijd meer dan verdubbeld.

Verder bleek dat Nederlanders terughoudend zijn met online-aankopen buiten de eigen landsgrenzen, aldus het CBS. Circa een derde van de Nederlandse e-shoppers koopt wel eens bij andere EU-landen. Hierin staat Nederland overigens niet alleen.

Dit komt volgens onderzoek door de Europese Commissie voor een deel omdat webwinkels geen buitenlandse kopers accepteren. Daarnaast zijn er problemen met de bezorging en ontbreekt het veelal aan vertrouwen.

Luxemburgers blijken hierin volgens het statistiekbureau de positieve uitzondering. Bijna negen op de tien onlineshoppers in Luxemburg schaft wel goederen of diensten uit het buitenland aan.

Met het groeiend aantal e-shoppers zit ook het aantal webwinkels in Nederland in de lift. Dat aantal is in de afgelopen vijf jaar meer dan verdubbeld tot 32.000. Ook het aantal detailhandelaren met een webwinkel nam fors toe. Met een kwart van de bedrijven die online verkoopt, zit Nederland boven het Europese gemiddelde van 19 procent.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement