Nederland bezorgd over beursfusie

De Nederlandse overheid maakt zich zorgen over de gevolgen van de fusie tussen beursbedrijven Deutsche Börse en London Stock Exchange (LSE). Een woordvoerder van het ministerie van Financiën bevestigde vrijdag dat Nederland onlangs zijn zorgen kenbaar heeft gemaakt bij Europees commissaris Margrethe Vestager (Mededinging).

Nederland voegt zich met zijn zorgen bij Frankrijk, België en Portugal. In deze vier landen wordt de aandelenbeurs geëxploiteerd door beursbedrijf Euronext, dat twee grotere concurrenten via de voorgenomen fusie ziet samensmelten tot één nog vele grotere concurrent. Nederland vroeg Brussel daarom per brief te letten op de concurrentie tussen beurzen en de gevolgen van de fusie voor het midden- en kleinbedrijf.

Toezichthouders in Brussel, Groot-Brittannië en Duitsland moeten nog toestemming geven voor de fusie.

Overeenstemming

Aandeelhouders van Deutsche Börse schaarden zich onlangs achter de voorgestelde fusie, nadat de eigenaren van LSE dat eerder al hadden gedaan. De twee beursbedrijven bereikten zelf in maart al overeenstemming over hun samensmelting, waarbij aandeelhouders van Deutsche Börse 54,4 procent van de aandelen in het nieuwe bedrijf krijgen. Het nieuwe fusiebedrijf krijgt hoofdkantoren in Frankfurt en Londen en een bestuur waarin beide bedrijven evenredig worden vertegenwoordigd..

De brexit kan echter nog voor problemen zorgen. Duitse autoriteiten zouden bezwaar kunnen maken omdat een deel van de activiteiten na het vertrek van de Britten buiten de EU komt. Mogelijk wordt een compromis gezocht om goedkeuring te krijgen.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement