NX Filtration stijgt licht bij beursgang op Damrak

NX Filtration stijgt licht bij beursgang op Damrak ANP

Op de Amsterdamse beurs ging de aandacht vrijdag onder meer uit naar de beursgang van de Twentse waterfilteraar NX Filtration, die zijn aandelenkoers licht zag stijgen. Ook de Europese aandelenbeurzen lieten weinig beweging zien. Beleggers verwerkten het nieuwe slotrecord van de S&P 500-index op Wall Street, waar beleggers zich niet van de wijs lieten brengen door de sterk oplopende inflatie in de Verenigde Staten.

NX Filtration stond op 11,10 euro en noteerde daarmee iets boven de introductieprijs van 11 euro per aandeel. Het bedrijf gaf 15 miljoen aandelen uit, waarmee de opbrengst van de beursgang 165 miljoen euro bedraagt. De nieuwe aandelen werden verkocht aan grote institutionele beleggers en bepaalde particuliere beleggers. Het geld zal worden gebruikt om de verdere groei van het waterzuiveringstechnologiebedrijf uit Enschede te financieren.

De AEX-index op Beursplein 5 ging verder omhoog na het slotrecord op donderdag en noteerde in de ochtendhandel 0,1 procent hoger op 726,10 punten. De MidKap klom 0,2 procent tot 1066,75 punten. De graadmeters in Frankfurt en Parijs wonnen tot 0,3 procent. Londen won 0,5 procent dankzij een sterker dan verwachte groei van de Britse economie in april van 2,3 procent. De industriële productie in het Verenigd Koninkrijk liet in dezelfde maand echter een onverwachte daling zien.

Just Eat Takeaway

Grootste stijger bij de hoofdbedrijven op het Damrak was staalfabrikant ArcelorMittal met een winst van 0,7 procent. Maaltijdbestelbedrijf Just Eat Takeaway, de eigenaar van Thuisbezorgd.nl, sloot de rij met een min van 2 procent. De financiële bedrijven Aegon, ASR, NN Group en ING stonden ook in de staartgroep met verliezen tot 1,2 procent.

Prosus steeg 0,4 procent. De techinvesteerder verwacht in het afgelopen boekjaar, dat eindigde op 31 maart, een hogere winst te hebben behaald. Op 21 juni brengt het bedrijf de volledige jaarcijfers naar buiten. Ondanks de winstgroei van Prosus zijn grote aandeelhouders van het bedrijf niet tevreden. Volgens Afrikaanse media ontving Prosus deze week een brief van Zuid-Afrikaanse vermogensbeheerders, waarin ze hun ongenoegen uitten over de onderwaardering van het bedrijf.

GrandVision

In de MidKap klom GrandVision 0,4 procent. De Turkse mededingingstoezichthouder heeft ook groen licht gegeven voor de overname van het moederbedrijf van optiekketens Pearl en Eyewish door het Frans-Italiaanse brillenconcern EssilorLuxottica. Daarmee zijn alle goedkeuringen binnen voor de overname.

De euro was 1,2181 dollar waard, tegen 1,2170 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,1 procent tot 70,25 dollar. Brentolie kostte een fractie minder op 72,49 dollar per vat.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie