Kostenbesparingen en stijgend bereik leggen NDC mediagroep geen windeieren. De uitgever (Leeuwarder Courant, Dagblad van het Noorden, Friesch Dagblad en week- en nieuwsbladen) boekt over 2020 een positief resultaat voor belastingen van 2,7 miljoen.

Een forse verbetering vergeleken met 2019. In dat jaar is het resultaat voor belastingen negatief: 3,3 miljoen.

Hand stevig op de knip

Een verlies dat toen mede is veroorzaak doordat er eenmalige kosten worden gemaakt. In de loop van 2019 besluit NDC al de hand nog steviger op de knip te houden. Het bedrijf wil de kosten drukken. Ook komt er een vrijwillige vertrekregeling waar veel gebruik van is gemaakt.

Eind 2019 is al een kentering zichtbaar. Die zet door in 2020. De corona-uitbraak heeft forse impact op de advertentieomzet. ,,We zetten de besparingen door en zetten in op een financieel gezonde toekomst’’, zegt CEO Koos Boot die aantreedt na de overname door Mediahuis.

Verlies miljoenen minder

De effecten zijn onder aan de streep zichtbaar. Verlies is er in 2020 nog altijd voor NDC, maar wel een stuk minder dan een jaar eerder.

De boeken over 2019 gaan dicht met een negatief resultaat (na belastingen) van 10,8 miljoen. In 2020 is dat terug gebracht naar 6,6 miljoen.

Volgens Boot heeft NDC de weg omhoog ingezet. Hij kijkt daarbij ook naar de toenemende belangstellingen voor de kranten en nieuwssites van NDC.

loading

LC en DvhN zien stijging aantal abonnees

Zo komt er in 2020 een einde aan de daling van het aantal abonnees (Dagblad van het Noorden en Leeuwarder Courant noteren in de laatste maanden van het jaar zelfs een stijging). De sites op hun beurt trekken een snel toenemend aantal bezoekers.

Dat desondanks de totale omzet met ruim 6 procent daalt naar 105 miljoen wijt het bedrijf vooral aan corona en de lockdown. Vooral op advertentiegebied lopen de inkomsten terug. Ondernemers zetten de rem op adverteren, daarnaast nemen inkomsten uit events, ticketverkoop en commerciële drukorders voor derden af.

In 2021 verder verbetering

Dat wordt opgevangen met de ingezette kostenbesparingen, lagere personeelskosten dankzij de vertrekregeling en minder advieskosten.

De groeiende bereikcijfers en kostenbesparingen geven NDC hoop. Voor 2021 rekent het bedrijf op een verdere verbetering van het resultaat.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct