'Monsanto praat weer met BASF'

Zadengigant Monsanto en het Duitse chemieconcern BASF praten opnieuw over een bundeling van krachten. Het Amerikaanse bedrijf overweegt verschillende opties, waaronder een overname van de landbouwchemietak van BASF. Dat zeggen ingewijden tegen persbureau Bloomberg.

Recent wees Monsanto een overnamebod van 62 miljard dollar af van de eveneens Duitse chemiereus Bayer. Rond die tijd werd ook BASF al met Monsanto in verband gebracht. De druk op Monsanto om in te zetten op schaalvergroting is toegenomen nadat gesprekken met de Zwitserse branchegenoot Syngenta over een overname vorig jaar op niets uitliepen.

BASF en Monsanto werken al samen op het vlak van genetisch gemanipuleerde zaden voor mais, soja en rijst. Het grootste chemieconcern ter wereld zou volgens de bronnen in ruil voor zijn agrochemiedivisie nieuwe aandelen in Monsanto krijgen. Het onderdeel was vorig jaar goed voor een omzet van 5,8 miljard euro. De onderhandelingen zouden zich nog in een vroeg stadium bevinden. Ook met Bayer wordt nog gesproken.

Er vindt momenteel een consolidatieslag plaats in de chemiesector. Zo hopen de chemiereuzen Dow Chemical en DuPont eind dit jaar een fusie af te ronden en wordt Syngenta voor meer dan 43 miljard dollar overgenomen door ChemChina.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement