Misère garnalen drukt omzet visafslagen Harlingen en Lauwersoog

Visafslag Harlingen zag de omzet met 40 procent kelderen. FOTO LC

Het overaanbod aan garnalen heeft de visafslagen in Lauwersoog en Harlingen geen goed gedaan.

Beide afslagen zagen de inkomsten fors afnemen in de eerste helft van het jaar. Bij Harlingen, dat volledig gericht is op garnalen, kelderde de omzet van 6,4 miljoen euro naar 4 miljoen euro, een afname van 40 procent. Bij Lauwersoog was sprake van een afname van 6,6 miljoen euro naar 4,9 miljoen euro, een daling van bijna 26 procent.

De omzetdalingen zijn te wijten aan de lage garnalenprijs en het feit dat de garnalenvissers al tien maanden gebonden zijn aan een visweek van 36 uur om een nog verdere daling van de prijs te voorkomen.

Lauwersoog wist het leed nog enigszins te verzachten door een extra visaanvoer. ,,Garnalenvissers met de juiste vergunning zijn, nu ze nog maar anderhalve dag op garnalen mogen vissen, zich ook gaan richten op schol, tong en andere platvissen”, verklaart Barbara Holierhoek van Lauwersoog.

Wel winst bij Visveiling Urk

De omzet van alle elf visafslagen in Nederland daalde van 149,3 miljoen naar 136,7 miljoen euro. Opvallend is dat Visveiling Urk, het moederbedrijf van Harlingen, wel meer wist om te zetten: 47,7 miljoen euro tegen 46,4 miljoen in dezelfde periode vorig jaar. De grootste visafslag van Nederland zag in tegenstelling tot de concurrentie de scholaanvoer toenemen. ,,Waarschijnlijk omdat we veel geïnvesteerd hebben in een efficiënte visverwerking”, aldus een woordvoerder.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie