'Minstens 10.000 banen op de tocht bij Nokia'

Nokia broedt op plannen om tussen de 10.000 en 15.000 van de in totaal 104.000 arbeidsplaatsen te schrappen. Dat meldde persbureau Bloomberg woensdag op gezag van niet nader genoemde bronnen bij de Finse fabrikant van netwerkapparatuur.

Nokia rondde eerder dit jaar de overname van zijn Franse branchegenoot Alcatel-Lucent af. Die krachtenbundeling moet bijna 1 miljard euro per jaar aan structurele bezuinigingen opleveren. Topman Rajeev Suri zou de plannen woensdag met de vakbonden hebben besproken.

In een verklaring bevestigde Nokia dat het de komende tijd met vakorganisaties in een kleine dertig landen in gesprek gaat over banenreducties. Aantallen werden evenwel niet genoemd. Het bedrijf neemt tot en met 2018 de tijd voor de ingrijpende herstructurering.

Concurrentie

Het Finse technologiebedrijf bleek de afgelopen jaren niet opgewassen tegen de concurrentie van met name Apple en Samsung op het gebied van mobiele telefoons. Nokia bleef te lang betrekkelijk eenvoudige mobieltjes maken terwijl rivalen met geavanceerde smartphones marktaandeel wegkaapten.

Nokia heeft zijn werkterrein inmiddels volledig verlegd naar technologie voor telecomnetwerken. De mobieltjesdivisie is verkocht aan Microsoft en het onderdeel dat met het Nederlandse TomTom concurreert op het gebied van digitale kaarten en navigatie kwam onlangs in handen van de Duitse autofabrikanten BMW, Audi en Mercedes.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement