Landbouwminister Carola Schouten wil de namen en locaties van een groep van circa 3500 veehouderijen niet bekend maken.

Minister geeft namen en locaties veehouderijen niet vrij om acties van activisten te voorkomen

Landbouwminister Carola Schouten wil de namen en locaties van een groep van circa 3500 veehouderijen niet bekend maken. Foto: "Sem van der Wal"

Het landbouwministerie wil de namen en locaties van circa 3500 veehouderijbedrijven niet vrijgegeven om een aantasting van de persoonlijke levenssfeer en mogelijke acties van dieren- en milieuactivisten te voorkomen.

Dat bleek uit de verdediging van de raadsman van het landbouwministerie dinsdag voor de rechtbank Noord-Nederland in Groningen.

Het gaat om de gegevens van een groep veehouders die konden volstaan met een melding bij de overheid omdat de stikstofuitstoot van hun bedrijf op natuurgebieden onder de norm zit voor een NB-vergunning. Doordat de Raad van State vorig jaar het Programma Aanpak Stikstof ongeldig verklaarde, kampt deze groep ondernemers met een niet actuele vergunning.

Natuurbeschermingsorganisatie Mob eiste via een WOB-procedure openbaarmaking van de gegevens, maar het landbouwministerie weigert deze te geven. Het wil alleen de stikstofgegevens prijsgeven, niet de naam en de locatie van de veehouder.

Wonen en werken op een locatie

Een melkveehouder uit de omgeving Leeuwarden, die anoniem wilde blijven, vond ook deze stap te ver. Ook op basis van de stikstofgegevens zouden activisten de namen en locaties kunnen achterhalen. ,,En daar zitten we niet op te wachten. U moet niet vergeten dat we als boer wonen en werken op een locatie”, zo vertelde hij de echter.

Het landbouwministerie denkt dat het niet zo’n vaart zal lopen als het de stikstofgegevens prijsgeeft, maar het deelt wel de zorg van veehouders als meer gegevens op straat komen te liggen. ,,Dan zien mensen gegevens over aantallen dieren en dat kan bepaalde lieden op gedachten brengen.” De raadsman wees in dit verband op een analyse van de Nationaal Coordinator Terrorismebestrijding en Veiligheid dat ook de bedrijven van ‘gewone’ veehouders doelwit van activisten kunnen zijn.

Rottigheid uithalen

De rechter stelde dat activisten toch niet de gegevens van PAS-melders nodig hebben als ze rottigheid willen uithalen? ,,Alles is toch openbaar. Je kunt bedrijfsnamen op het internet vinden en iedereen die wel eens een blokje fietst ziet regelmatig borden waarop veehouders trots hun naam en bedrijf vermelden. En bovendien, dierenactivisme is toch niet aan de orde van de dag?” ,,Dat mag zo zijn”, zei de raadsman van een Drentse boer. ,,Maar je ziet ook steeds vaker hekken voor het erf en bordjes met verboden voor onbevoegden. De Friese boer voegde er aan toe dat er recent nog in Groningen kippenstallen in brand zijn gestoken en dat de vegan streaker uit Stiens brand heeft gesticht bij een eendenslachterij in Ermelo.

De Mob-raadsman vond vooral de opstelling van het landbouwministerie te gek voor woorden. ,,Argumenten worden er met de haren bij gesleept. Het zou normaal zijn als het openbaar bestuur de bronnen van stikstofuitstoot en de omvang van die uitstoot openbaar maakt.”

De rechtbank streeft er naar binnen een week uitspraak te doen.

Heksenjacht

Een boer in De Fryske Marren, die anoniem wil blijven, is een PAS-melder. Hij vraagt zich af waarom Mob (Mobilisation for the Environment) juist doende is met een heksenjacht op deze groep boeren. ,,De PAS-melders zijn juist de boeren die de Nederlandse samenleving graag ziet. Onze bedrijven zijn ziet al te groot, van zo’n 30 tot 100 koeien, en plannen om veel groter te worden zijn er niet. Hier waar ik boer, is vanaf 1830 vrijwel altijd hetzelfde aantal koeien gehouden. Als ze de adressen hebben, gaan ze overheden verzoeken om handhaving en wordt ons type bedrijven de dupe. Waarom richten ze hun pijlen ook niet op andere sectoren die stikstof uitstoten.”

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 4,99 per maand. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct