Minister Hoekstra toont berouw na Europese kritiek: 'We waren te weinig empathisch'

Wopke Hoekstra. ANP

Minister van Financiën Wopke Hoekstra vindt dat hij vorige week te hard stelling heeft genomen in de discussie over een Europese aanpak van de coronacrisis. ,,We waren te weinig empathisch, zo eerlijk moeten we zijn’’, zei hij vanmiddag in het wekelijks gesprek met  RTL Z

Hoekstra botste hard met Zuid-Europese landen, nadat hij had gesuggereerd dat het goed zou zijn om uit te zoeken waarom sommige EU-lidstaten wel buffers hebben opgebouwd om de crisis te bestrijden en andere niet. Dit werd door onder meer Italië, Spanje en Portugal opgevat als een gebrek aan solidariteit. De Portugese minister van Financiën noemde Hoekstra’s uitlatingen zelfs ‘weerzinwekkend’. Een groep Italiaanse prominenten noemde de Nederlandse houding in een open brief ‘een voorbeeld van het gebrek aan ethiek en solidariteit’.

Hoekstra noemt het nu ‘logisch’ dat er een beroep op solidariteit wordt gedaan. ,,Een sterke EU is ook in ons belang’’, aldus de minister. Die boodschap is onvoldoende overgekomen, erkent hij. ,,Dat hadden we beter naar voren moeten brengen, ook ikzelf.”

Eurobonds

Hoekstra zegt ‘graag beschikbaar’ te zijn om te praten over geld, ook voor medische voorzieningen in EU-landen die hard getroffen zijn, zoals Italië. Tegelijkertijd is het volgens hem niet het moment een Europese discussie te voeren over gemeenschappelijke schuldfinanciering via eurobonds. Volgens Hoekstra leveren eurobonds alleen maar meer risico op in plaats van minder. ,,Het is het verkeerde middel op dit moment.”