Miljoenen van Starbucks-deal teruggevorderd

Nederland heeft 25,7 miljoen euro teruggevorderd van de Amerikaanse koffieketen Starbucks, die ons land als staatssteun zou hebben verleend. Dat heeft een woordvoerder van de Europese Commissie maandag laten weten.

Starbucks genoot via een deal met de Belastingdienst miljoenen euro's voordeel in de jaren 2008-2014. Maar de Europese Commissie bepaalde vorig jaar dat Nederland hiermee ongeoorloofde staatssteun had verleend. EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging) had Nederland opgedragen het geld terug te halen.

De deal draaide om de belasting over de winst die het bedrijf maakt met het branden van koffiebonen in Nederland. Door een constructie met royalty's in het buitenland, was het betaalde belastingbedrag niet hoog.

Kabinet

Het kabinet was het niet eens met de beslissing van de Europese Commissie. Het vond niet dat er sprake was van overtreding van de regels en van staatssteun. Den Haag heeft de zaak aanhangig gemaakt bij het Europese Hof van Justitie. Die zaak loopt nog, maar dat maakt niet uit voor de door Brussel geëiste terugbetaling.

De Europese Commissie ,,verwelkomt'' dat Nederland de miljoenen terughaalt. Nederland zou hebben toegezegd dat ook de toekomstige belastingafdracht van Starbucks in lijn zal zijn met de beslissing van de Europese Commissie.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement