Melkmachine Centrum Noord in Drachten is failliet verklaard

MCN in Drachten. Foto MCN

Melkmachine Centrum Noord in Drachten is failliet. Er werken 26 mensen.

Melkmachine Centrum Noord is één van de grootste dealers van GEA Farm Technologies. Het bedrijf levert onder meer stalinrichtingen, voersystemen en melkinstallaties aan de melkveehouderij.

De laatste jaren had het bedrijf moeite om kosten en opbrengsten in evenwicht te brengen, maakte waarnemend curator Ronald Klarus op uit een gesprek met de directie. ,,Ze liepen onder meer aan tegen een tekort aan technisch personeel dat in de weekenden storingsdiensten kon draaien. Daardoor moesten ze mensen inhuren, en dat maakte het duur.’’

De afgelopen drie jaar werden verliezen geleden. ,,Gering, het liep zeker niet in de tonnen.’’ Het bedrijf paste bij uit eigen vermogen. In 2019 was daar nog 40.720 euro van over.

Het personeel blijft voorlopig doorwerken, opdat boeren geen last van het faillissement hebben, meldt Klarus. Hij zoekt ondertussen naar mogelijkheden voor een doorstart, dan wel een overdracht van de activiteiten.

MCN werd dertig jaar geleden in Joure opgericht als Melkmachine Centrum Friesland. In 1999 werd het bedrijf samengevoegd met Terpstra BV uit Dokkum, en nog weer later waren er overnames van overnames van Oosterhof Melktechniek, Ten Berge Melktechniek en Breider Melktechniek. Het bedrijf op industrieterrein De Haven heeft Noord-Nederland als werkgebied.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie