LuxLeaks-onderzoek werd tegengewerkt

Het 'LuxLeaks comité’ van het Europees Parlement is tijdens zijn onderzoek naar belastingontwijking in de EU door de Europese Commissie en lidstaten tegengewerkt. Daardoor konden cruciale documenten niet tijdig worden ingezien en zijn er ,,niet-opgehelderde zaken."

Dat zegt de covoorzitter van de Europese Groenen Philippe Lamberts, zelf lid van het comité, en wordt bevestigd door mede-lid en CDA-delegatieleider Esther de Lange: ,,Dat is een pijnpunt geweest. Landen waren niet heel toeschietelijk met informatie.”

Het onderzoek naar schimmige belastingdeals werd begin 2015 ingesteld na onthullingen daarover in Luxemburg. Extra gevoelig lag dat de voorzitter van de Europese Commissie, de Luxemburger Jean-Claude Juncker, in de periode dat veel belastingakkoorden werden gesloten premier was van het land.

Onwillig

Het comité constateert dat Nederland, België, Luxemburg en Groot-Brittannië de afgelopen twintig jaar ronduit onwillig waren om belastingontwijking aan te pakken.

Het parlement raadt de EU aan een openbaar eigendomsregister in te stellen, evenals een gedragscode voor belastingadviseurs, sancties tegen onwelwillende belastingdiensten en een geconsolideerde heffingsgrondslag voor de vennootschapsbelasting.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement