Leeuwarder vuurwerkverleden eindelijk plat voor nieuw Cambuur

foto LC

De sloop van het bunkerterrein van het ooit zo roemruchte Leeuwarder vuurwerkbedrijf Schuurmans is dan eindelijk begonnen.

De vuurwerkbunkers en opslagloodsen maken plaats voor het nieuwe Cambuurstadion. De afgelopen jaren werd het complex achter het WTC vakkundig gestript door koperdieven.

De in 1821 opgerichte firma Schuurmans geldt als Nederlands eerste vuurwerkfabriek. Tot verrassing van zijn branchegenoten bezweek het bedrijf zes jaar geleden onder een schuldenlast van ruim 4,6 miljoen euro.

Sindsdien wachten 92 schuldeisers of ze nog iets van hun 3,7 miljoen euro terugkrijgen. Dat zal waarschijnlijk een summiere som opleveren. De fiscus, die altijd voorrang heeft, claimt alleen al bijna 860.000 euro.

Op de vuurwerkbunkers rustte een hypotheeksom van 7,8 miljoen euro. Curator Ineke Grijpma wist de boedel voor ruim 172.000 euro uit te ponden. Het debiteurensaldo bedraagt zo’n 567.000 euro.

Onderhandelen

Grijpstra onderhandelt nog altijd met Schuurmans huisbankier ING, die in 2014 de kredietkraan dichtdraaide. De bank maakte het mogelijk dat Schuurmans-directeur Erik Vermeulen de opbrengst van de vuurwerkverkoop voor de jaarwisseling 2013-2014 verdeelde tussen de leveranciers en de bank als pandhouder.

Veel andere crediteuren hadden daardoor het nakijken. Schuurmans bleek bovendien een rentederivaat bij ING te hebben afgesloten. Ter compensatie voor dit wanproduct biedt ING ruim 312.000 euro. Grijpstra onderzoekt of dit voldoende is om in de schade van de schuldeisers tegemoet te komen.

home
net-binnen
menu