Leeuwarder advocaat achter eerste Nederlandse bitcoinfabriek aan

FOTO PIXABAY

Advocaat Marco Kalmijn uit Leeuwarden staat een groep klanten bij die een proces aan willen spannen tegen het in Lelystad gevestigde Koinz, naar eigen zeggen de eerste bitcoinfabriek in Nederland.

Een van de klanten heeft aangifte gedaan van oplichting. Anderen overwegen dat ook te doen, vertelt Kalmijn in de Volkskrant .

Klanten kunnen bij Koinz een aandeel kopen in een ‘miningcomputer’. Deze computers lossen ingewikkelde wiskundige vraagstukken op en leveren zo de rekenkracht waarop het systeem van Bitcoin draait. In ruil voor het rekenwerk keert het systeem Bitcoins uit. De aandeelhouders krijgen van Koinz een deel van deze opbrengst.

Geen betalingen

De afgelopen maanden hebben zij niet of nauwelijks iets uitgekeerd gekregen, zegt Kalmijn. Koinz-oprichter Berry van Mourik kwam met verschillende verklaringen over het uitblijven van de betalingen.

Kalmijn heeft een deurwaarder op de zaak gezet, zegt hij tegen de Volkskrant. Deze moet beslag leggen op de computers. Het is echter onbekend waar de apparaten staan en of ze überhaupt bestaan.

Hoofdpijndossier

Van Mourik zegt tegen de Volkskrant dat de groep boze klanten een ‘hoofdpijndossier’ vormen. Ondertussen zijn de betalingen weer op gang gekomen, meldt hij.

Reden voor het uitblijven van betalingen noemt hij de sterk gestegen koers van de Bitcoin. Tegen de Volkskrant: ,,Als ik te snel uitbetaal, kan ik de rekeningen niet meer betalen.’’