Lagere verkoop veevoer en kunstmest: winstval Agrifirm

De veevoerfabriek voor rundvee van Agrifirm in Drachten. FOTO JILMER POSTMA

Agrifim kampt zag de winst vorig jaar fors afnemen door een lagere afzet van diervoeders en kunstmeststoffen.

Het netto-resultaat van de agrarische coöperatie kwam uit op 17,2 miljoen euro. In 2018 was dat nog 44 miljoen euro. De omzet kromp met 29 miljoen euro naar 2,06 miljard euro vorig jaar.

Topman Dick Hordijk wijt de winstval van ruim 60 procent aan de lagere marges in Nederland en de gevolgen van de varkenspest in China.

Pre-mixen

Een verklaring is ook de lagere afzet. Agrifirm zag de hoeveelheid verkochte diervoeders afnemen van 6 miljoen ton naar 5,7 miljoen ton.

Er werden vooral minder co-producten, premixen en concentraten verkocht. Daarnaast kromp de verkoop van kunstmeststoffen met 16 procent. Agrifirm heeft in Drachten een mengvoerfabriek voor runderen en een opslaglocatie voor meststoffen.

Een bedrijfsonderdeel wat wel top presenteert is Welkoop. Deze keten in dier- en tuinartikelen en werkkleding liet volgens Hordijk ,,zeer positieve resultaten’’ zien.

Ledenuitkering

Ondanks de lagere winst, keert Agrifirm een fors bedrag uit aan de boerenleden van de coöperatie. Het gaat om een bedrag van circa 16 miljoen euro uit. ,,Dit bedrag ligt, net als voorgaande jaren, hoger dan het resultaat uit de Nederlandse kernactiviteiten,” verklaart Hordijk daarmee het belang aangevend van de buitenlandse activiteiten.